Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la reuniunea Comitetului Militar al NATO și la cea a Comitetului Militar al Uniunii Europene, în formatul șefilor apărării, activități care au avut loc în zilele de 14 și 15 mai, la Bruxelles.
Agenda Comitetului Militar al NATO s-a concentrat pe consolidarea posturii de descurajare, pe măsurile de adaptare la provocările actuale de securitate, precum și pe procesul de planificare a apărării spațiului aliat. O sesiune distinctă a fost destinată Consiliului NATO-Ucraina, în cadrul căreia a fost analizată situația generată de războiul de la granițele României și a fost reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina.
În cadrul Comitetului Militar al Uniunii Europene, a fost evaluată situația de securitate și sprijinul acordat Ucrainei și au fost abordate subiecte referitoare la măsurile necesare pentru adaptarea la noile realități strategice și instituționale, precum și aspecte legate de operațiile navale ale UE aflate în desfășurare.
„Cele două reuniuni au fost un bun prilej de coordonare cu omologii aliați și europeni, atât în ceea ce privește misiunile și operațiile curente, cât și în privința abordărilor asumate pe termen mediu și lung. Armata României rămâne pe deplin dedicată eforturilor de întărire a capacității de descurajare și apărare, atât la nivel național, cât și aliat, precum și dezvoltării capabilităților militare și a industriei de apărare”, a transmis șeful român al Apărării.
În marja celor două reuniuni la care a participat, generalul Gheorghiță Vlad a avut o întâlnire de lucru trilaterală cu omologii săi din Bulgaria și Turcia și o întrevedere bilaterală cu șeful apărării din Finlanda.
***
Comitetul Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord este cea mai înaltă autoritate militară a NATO. Reuniunile la nivelul șefilor apărării se desfășoară, de regulă, de două ori pe an la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o țară membră a Alianței. Comitetul se poate reuni și în formate specifice, precum Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic sau alte configurații adaptate subiectelor abordate.
Comitetul Militar al Uniunii Europene (EUMC), forumul responsabil cu Politica de Securitate și Apărare Comună, este alcătuit din șefii apărării din statele membre ale Uniunii. După armonizarea pozițiilor naționale, aceștia contribuie la formularea direcțiilor de acțiune pentru consolidarea securității europene.