În perioada 13–14 mai 2025, secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Sorin-Dan Moldovan, a condus delegația Ministerului Apărării Naționale la Reuniunea ministerială a Organizației Națiunilor Unite privind operațiile de menținere a păcii, desfășurată la Berlin, în Republica Federală Germania.
Evenimentul face parte dintr-o serie de reuniuni inițiate în anul 2015, menite să promoveze și să consolideze eficiența și relevanța operațiilor de menținere a păcii sub egida ONU. Ediția din acest an are o semnificație specială, marcând 80 de ani de la înființarea Organizației Națiunilor Unite (24 octombrie 1945) și un deceniu de la primul summit al liderilor în domeniului misiunilor de menținere a păcii.
Reuniunea ministerială a constituit un forum politic de nivel înalt dedicat discutării viitorului operațiilor de menținere a păcii și reafirmării angajamentelor statelor membre față de aceste eforturi.
În cadrul intervenției sale, secretarul de stat Sorin-Dan Moldovan a reiterat sprijinul ferm al României pentru activitățile ONU în domeniul menținerii păcii, subliniind contribuțiile naționale introduse începând cu anul 2015 în Sistemul ONU de Pregătire pentru Capabilități de Menținere a Păcii (UN PCRS – Peacekeeping Capability Readiness System).
Totodată, oficialul român a evidențiat eforturile naționale în implementarea agendei „Femeile, pacea și securitatea”, prin care România a atins obiectivul ONU privind participarea a minimum 15% personal feminin în misiunile de menținere a păcii. În acest context, a fost subliniată continuarea implementării Strategiei Naționale și a Planului Național de Acțiune aferente Rezoluției Consiliului de Securitate al ONU nr. 1325/2000.
Secretarul de stat a subliniat și importanța continuării eforturilor concertate ale ONU și ale statelor membre pentru protejarea eficientă a civililor, comunităților vulnerabile și a personalului din misiunile de menținere a păcii.
În încheiere, oficialul român a reiterat necesitatea întăririi cooperarii ONU cu organizațiile regionale de securitate și cu alți actori relevanți, inclusiv consolidarea parteneriatului cu Uniunea Europeană. A fost exprimat, totodată, angajamentul țării noastre pentru susținerea continuării eforturilor operaționale ale ONU, în special pe continentul african.