Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 407


Aprobarea circumstanelor i procedura specific aferente etapei 1 a programului esenial de nzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”


n ședința de Guvern de miercuri, 29 noiembrie, a fost adoptat hotrrea prin care s-au aprobat circumstanele i procedura specific aferente etapei 1 a programului esenial de nzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”, n vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate i derivate pe platforma PIRANHA 5 i a suportului logistic iniial ctre General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.

Acordul de furnizare se face lund n considerarea calitatea de parte n documentele de cooperare cu firma GDELS a Companiei Naionale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanic Bucureti S.A., unde se vor integra i produce 197 de transportoare.

Urgena operaional este dat att de actualul context geopolitic din regiunea extins a Mrii Negre, ct i de termenele asumate privind realizarea capacitii operaionale complete de ctre Brigada Multinațional de la Craiova.

Transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum i al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru ndeplinirea misiunilor specifice de ctre Forele Terestre Romne. Acest vehicul asigur o mobilitate sporit i o protecie corespunztoare personalului mbarcat pe timpul executrii misiunilor specifice, n orice zon de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiii meteorologice.

Tehnica de lupt pe roi aflat n prezent n dotare este de generaie veche, fiind depit att din punct de vedere tehnologic, ct i din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea n medii diferite, protecia personalului, posibilitile de observare, orientare, comunicaii etc.


Biroul pres