Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 407


Aprobarea circumstanțelor și procedura specifică aferente etapei 1 a programului esențial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”


În ședința de Guvern de miercuri, 29 noiembrie, a fost adoptată hotărârea prin care s-au aprobat circumstanțele și procedura specifică aferente etapei 1 a programului esențial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate și derivate pe platforma PIRANHA 5 și a suportului logistic inițial către General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.

Acordul de furnizare se face luând în considerarea calitatea de parte în documentele de cooperare cu firma GDELS a Companiei Naționale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică București S.A., unde se vor integra și produce 197 de transportoare.

Urgența operațională este dată atât de actualul context geopolitic din regiunea extinsă a Mării Negre, cât și de termenele asumate privind realizarea capacității operaționale complete de către Brigada Multinațională de la Craiova.

Transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum și al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forțele Terestre Române. Acest vehicul asigură o mobilitate sporită și o protecție corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiții meteorologice.

Tehnica de luptă pe roți aflată în prezent în dotare este de generație veche, fiind depășită atât din punct de vedere tehnologic, cât și din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecția personalului, posibilitățile de observare, orientare, comunicații etc.


Biroul presă