
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Autoevaluarea Statului Major al Forțelor Terestre
ªeful Statului Major al Forþelor Terestre, generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifãleanu, a prezentat modul de îndeplinire a misiunilor acestei categorii de forþe, problemele curente, dar ºi prioritãþile pentru anul 2018. ”Continuarea procesului de transformare, modernizare și restabilire a capacitãții de luptã, operaționalizarea elementelor de comandã și control din structura de forțe a NATO, pregãtirea forțelor pentru misiunile Alianței Nord-Atlantice, Uniunii Europene și de tip coaliție, instruirea structurilor puse la dispoziția NATO și a celor din pachetul prioritar, continuarea procesului de achiziție pentru înzestrarea structurilor cu echipamente noi, cât și intensificarea instruirii personalului s-au înscris printre obiectivele prioritare ale anului 2017”, a apreciat șeful SMFT.
La finalul prezentãrii, ministrul apãrãrii naționale și-a exprimat aprecierea pentru activitatea Forțelor Terestre în anul trecut. ”A fost un an plin de provocãri, cãruia i-ați fãcut fațã cu succes. Aþi asigurat cea mai mare parte a efectivelor armatei noastre la cele douã mari activitãþi de instruire, exerciþiile Noble Jump ºi Saber Guardian. Cel mai important exerciþiu NATO de anul trecut, Noble Jump, ºi cel mai mare și mai complex exerciþiu desfãºurat de forþele aliate ºi partenere, Saber Guardian, cu o participare numeroasã, de peste 20.000 de militari, au pus România pe harta militarã a lumii. Cele douã mari evenimente nu au avut doar rol de instruire ºi de coordonare a diferitelor structuri din þãrile aliate ºi partenere ci, în primul rând, au arãtat întregii lumi unitatea Alianþei Nord Atlantice ºi determinarea liderilor þãrilor membre ale NATO de a asigura împreunã apãrarea frontierelor aliate ºi naþionale”, a spus ministrul Fifor.
Ministerul Apãrãrii Naționale are asigurat și în anul 2018 un buget de douã procente din PIB. ”Sunt premise suficiente sã fim optimiºti cã, dupã ce am reușit, la finele anului trecut, sã demarãm achiziția transportoarelor blindate 8x8 Piranha V, vom începe în 2018 ºi alte programe necesare forþelor terestre, cum ar fi componenta de înzestrare cu transportorul blindat ce va fi produs la Moreni, în cooperare cu compania germanã Rheinmetall, programul de înzestrare cu rachetele sol-sol de tip HIMARS, sau autovehicule 4x4 blindate ºi neblindate”, a declarat ministrul Fifor. Una dintre prioritãțile bugetare ale anului 2018 este creºterea nivelului condiþiilor de viaþã ºi instruire ale militarilor. ”Aveþi ca repere comandamentele de Divizie ºi cel al integrãrii forþelor NATO, care sunt finalizate, iar acum lucraþi la infrastructura comandamentului de brigadã de la Craiova. Îmi doresc ca, în timp, sã începem sã modernizãm, pe rând, cazãrmile pentru a face viaþa militarilor mai confortabilã”.
Asigurând activul de comandã al Forțelor Terestre Române de întreg sprijinul conducerii MApN, ministrul Fifor a apreciat prestaþia excelentã a militarilor forþelor terestre în misiunile din teatrele de operaþii care „se manifestã ca ambasadori eficienți ai României în lume”, ºi a mulþumit, de asemenea, pentru participarea personalului acestei categorii de forþe în sprijinul populaþiei aflatã în situaþii de urgenþã.
* * *
Din punct de vedere geografic, România se situeazã atât în regiunea extinsã a Mãrii Negre, cât și zona de sud-est a Europei. La nivelul Alianței s-a înțeles profilul strategic al Mãrii Negre și importanța regiunii pentru securitatea Euro-Atlanticã. România beneficiazã astãzi de cele mai mari mãsuri de reasigurare menite sã întãreascã postura de descurajare și apãrare. Unul dintre obiectivele majore ale Ministerului Apãrãrii Naționale a fost și este consolidarea profilului României de pilon regional de securitate și stabilitate în NATO și UE.
În contextul procesului de reconfigurare a posturii militar-strategice de descurajare ºi apãrare a Alianþei, Armata României are nevoie de capabilitãþi militare credibile, cu o înzestrare adecvatã ºi militari bine pregãtiþi. Redresarea bugetului apãrãrii și înscrierea acestuia pe o tendințã ascendentã este o prioritate majorã a țãrii noastre în contextul de securitate actual, atât de complex. România rãmâne angajatã ferm în direcția atingerii acestui nivel al finanþãrii de douã procente din PIB în anul 2018 ºi menþinerea lui în deceniul urmãtor.
Biroul presã