Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 42


Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achiziția sistemelor HIMARS


Proiectul de lege pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS a fost adoptat de Guvernul României, în ședința de joi, 15 februarie.

În document se prevede atribuirea de către Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat de tip Letter of Offer and Acceptance - LOA specifice Programului Foreign Military Sales - FMS pentru achiziționarea a 3 sisteme cu câte 18 instalații de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniția, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanța, echipamente criptografice și cu regim special, precum și a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Înzestrarea cu sistemele HIMARS reprezintă al doilea program de tip „acord guvern la guvern” între România și SUA, după demararea achiziției sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, în noiembrie 2017.

Pentru România, realizarea capabilității de sprijin de foc indirect constituie interes esențial de securitate și contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât și la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

Având în vedere diversitatea situațiilor în care Armata României trebuie să participe cu trupe, atât pe teritoriul național, cât mai ales în afara acestuia, se impune dotarea structurilor aparținând Statului Major al Forțelor Terestre cu mijloace de sprijin performante, care să prezinte capabilități sporite, specifice atât războiului clasic, cât și războiului neconvențional. Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare este capabil să asigure sprijinul de luptă, atât pe timpul participării forțelor la acțiuni militare cât și în cadrul procesului de instruire.


***


Programul de înzestrare „Sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare” este prevăzut în Planul de Înzestrare al Armatei României 2017-2026, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării prin Hotărârea nr. 059/21.03.2017.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acționa independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziția NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianței și a inițiativelor regionale.

Pentru dislocare rapidă dintr-o zonă în alta, sistemul asigură mobilitate sporită, atât pe șosea sau pe drumuri amenajate, cât și pe teren accidentat. De asemenea, sistemul permite transportul aerian cu aeronavele proprii sau ale Alianței Nord-Atlantice.


Biroul presă