Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 52


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul israelian


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut marți, 27 februarie, convorbiri oficiale cu omologul său israelian, Avigdor Lieberman. În cadrul întâlnirii, au fost abordate teme prioritare de pe agenda bilaterală a cooperării militare, precum și aspecte privind situația de securitate la nivel internațional. Colaborarea în domeniul apărării cu Statul Israel a fost consolidată în ultimii ani, axându-se preponderent pe dialog strategic, activități de pregătire și instruire a forțelor armate, precum și pe o cooperare activă în domeniul înzestrării, în cadrul programelor dezvoltate de Armata României.

Cei doi oficiali au apreciat cooperarea militară, la nivelul tuturor categoriilor de forțe, subliniind că, în contextul evoluțiilor din mediul internațional de securitate, este importantă identificarea unor noi domenii de colaborare.

Oficialul român a prezentat prioritățile de înzestrare ale forțelor armate române, în contextul alocării a 2% din PIB pentru apărare, cu evidențierea oportunităților de cooperare ce se deschid în acest context.

Ministrul Fifor a făcut o deplasare la Centrul Medical Sourasky - Spitalul Ichilov, pentru vizitarea facilităților de medicină de urgență, prilej cu care a avut discuții aplicate cu directorul general adjunct al unității medicale, profesorul Itzhak Shapira, care a punctat principalele dotări și programe ale spitalului. În context, Mihai Fifor a evocat că este foarte important ca în perioada următoare să fie făcute demersuri în vederea cooperării dintre Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Carol Davila” din București și Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv, inclusiv din perspectiva specializării tinerilor medici militari din România.

În contextul vizitei în Israel, ministrul Apărării a vizitat mai multe companii israeliene, Rafael, Elbit, IMI, IAI, IWI, unde au avut loc discuții și prezentări legate de posibilitățile de cooperare industrială în domeniul militar.


Biroul presă