Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 84


Ministrul Mihai Fifor, în vizită la Centrul de Excelență NATO din Oradea


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a efectuat vineri, 30 martie, o vizită la Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT de la Oradea.

Vizita a avut un caracter de documentare privind facilitățile centrului, provocările actuale și de viitor pe tema informațiilor militare fiind principala temă de discuție cu reprezentanții instituției.

“În condițiile unui mediu internațional incert, România face pași importanți pentru consolidarea profilului de pilon regional de securitate și stabilitate în NATO și UE. Cred cu tărie în avantajul strategic al folosirii inteligente a informațiilor, iar faptul că o structură NATO în domeniul intelligence a fost înființată pe teritoriul românesc spune multe despre experiența și profesionalismul militarilor români”, a apreciat ministrul Fifor.

* * *

Centrele de excelență sunt instituții militare internaționale, găzduite de către una dintre țările membre NATO (națiune-cadru), sprijinită de alte națiuni, numite națiuni-sponsor. Urmare a experienței acumulate în numeroasele misiuni executate în teatrele de operații, România și-a asumat statutul de națiune-cadru pentru un de centru de excelență focalizat pe informațiile din surse umane (HUMINT). Astfel, în martie 2010, a fost deschis Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT de la Oradea, care a reușit să devină, cu sprijinul națiunilor-sponsor (Cehia, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ungaria), principalul vector al inițiativelor importante desfășurate în cadrul NATO în acest domeniu de specialitate.

Misiunea centrului de la Oradea este de a furniza un punct unic de referință în domeniul de expertiză în cadrul NATO, atât în ce privește instruirea și dezvoltarea de politici și proceduri standardizate, cât și în sprijinirea Alianței și prefigurarea evoluției capabilităților HUMINT ale acesteia. Centrul urmărește astfel să devină principalul agent de transformare a Alianței în domeniul de expertiză specific prin dezvoltarea, promovarea și implementarea de politici, concepte și strategii noi, în scopul îmbunătățirii capabilităților operaționale și, în final, în scopul atingerii dezideratelor de interoperabilitate.

Centrul are o dotare de excepție, săli de clase moderne, săli de conferințe, facilități de cazare, poligoane și spații de instruire adaptate diferitelor activități.


Biroul presă