Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 95


Vizita ministrului aprrii naionale n baza militar din Kandahar


Ministrul aprrii naionale, Mihai Fifor, nsoțit de șeful Statului Major al Aprrii, generalul Nicolae Ciuc, și de generali și ofițeri aflați la comanda structurilor care conduc și coordoneaz forțele Armatei Romniei pe timpul pregtirii misiunii și dislocrii n teatrul de operații, s-a aflat ntr-o vizit de lucru n Afganistan n perioada 10 - 12 aprilie.

n prima parte a vizitei, ministrul Fifor a participat la un briefing de informare privind misiunile i activitile desfurate de ctre forele romne n baza Kandahar și s-a ntlnit cu militarii Batalionului 30 Protecția Forței “Vulturii Carpaților”, Elementului Naional de Sprijin, precum i cu cei care execut misiuni n cadrul Comandamentului de Instruire, Consiliere i Asisten din regiunea de Sud (Train Advice Assist Command - South / TAAC-South).

“Fiind n preajma Srbtorilor Pascale, v spunem Hristos a nviat! V mulțumesc tuturor pentru curaj și determinare. Romnia are o voce puternic n rndul națiunilor lumii, iar Armata este respectat și apreciat n primul rnd datorit dumneavoastr, cei ce mpliniți cu arma n mn angajamentele asumate de țara noastr n domeniul securitții internaționale”, le-a spus ministrul Fifor militarilor romni.

De asemenea, el a discutat cu militarii și s-a informat despre problemele cu care aceștia se confrunt, starea echipamentelor și a tehnicii militare, precum și nevoile de sprijin real pentru ndeplinirea misiunilor.

n timpul vizitei la Kandahar, oficialii romni au avut o ntlnire cu generalul de brigad John W. Lathrop, comandantul TAAC-South, n cadrul creia au discutat despre contribuția actual a Romniei cu forțe la Operațiunea Resolute Support, sprijinul acordat de forțele americane din Afganistan forțelor romne n teatru, dar și despre preocuprile actuale și intențiile Comandamentului multinațional pentru anul 2018, mare parte din contingentul romnesc fiind dislocat n zona de sud.

“Romnia a fost, n ultimii doi ani, unul dintre cei mai mari contributori cu trupe Ressolute Support. Suntem al cincilea stat ca numr de trupe dislocate n Afganistan, dar al patrulea n cadrul NATO. Așa cum s-a confirmat și la Reuniunea miniștrilor aprrii din cadrul Alianței Nord-Atlantice, din noiembrie, țara noastr a avut, n anul 2017, o contribuție de aproximativ 630 de militari, iar n 2018, mai mult de 700. n același timp, autoritțile romne apreciaz n mod deosebit suportul acordat de partenerii americani trupelor romne dislocate n regiunea Kandahar”, a subliniat ministrul Fifor n cadrul ntlnirii.
* * *
Toate structurile lupttoare ale Armatei Romniei au experiena teatrelor de operaii. n ultimii 27 de ani, militarii romni au ocupat peste 60.000 de funcii n misiuni i operaii internaionale, din care 23.000 doar n Afganistan.

Misiunile Armatei Romniei au evoluat de la simplu la complex, de la misiuni individuale cu observatori la misiuni cu contingente de peste 2.000 de militari, de la misiuni de asisten medical la misiuni de tip contrainsurgen i ulterior la misiuni de instruire i asisten instituional.

Ca urmare a misiunilor de lupt executate n teatrele de operații, 29 de militari au czut la datorie (dintre care 26 n Afganistan) și peste 180 au fost rniți.


Biroul pres