Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 96


Delegația M.Ap.N., în vizită la Bagram


Aflat în vizită în Afganistan, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, s-a întâlnit, la Bagram, cu militari din Grupul românesc pentru Operații Speciale și din detașamentul de Poliție Militară, care își desfășoară misiunile în această zonă.

Conducerea M.Ap.N. i-a felicitat pe militari pentru modul în care își îndeplinesc misiunile și s-a interesat despre problemele și provocările cu care aceștia se confruntă. De asemenea, ministrul și șeful S.M.Ap. i-au asigurat de întregul lor sprijin și le-au mulțumit că își reprezintă țara la cel mai înalt nivel.

Tot la Bagram, oficialii români au avut convorbiri cu comandantul Comandamentului Componentei NATO pentru Operații Speciale din Afganistan (NSOCC-A), generalul-maior James B. Linder, și cu comandantul Bazei Aeriene de la Bagram, generalul de brigadă Terry Williams.

Referindu-se la situația din teatrul de operații, ministrul Fifor a făcut cunoscut, la fel ca în timpul întâlnirilor din Kandahar, că, pentru al treilea an consecutiv, România se află în topul țărilor contributoare la Misiunea Resolute Support, numărul militarilor români fiind suplimentat în 2018 la circa 700.

“Așa cum au făcut în ultimii 12 ani, militarii din Forțele pentru Operații Speciale sunt alături de colegii lor afgani din Forțele Speciale ale Poliției și se străduiesc să își îndeplinească cât mai bine misiunile de antrenare și consiliere ale acestora”, a precizat ministrul apărării naționale în discuția cu generalul Linder. În context, ministrul Fifor a apreciat că modul deosebit de eficient în care generalul conduce NSOCC-A reprezintă “cheia dezvoltării viitoare a Forțelor de Apărare și Securitate Afgane”.

De asemenea, ministrul a mulțumit generalului Williams pentru sprijinul acordat militarilor români și a spus că este o onoare să cunoască asemenea persoane deosebite, care își execută misiunile într-un mediu dificil de securitate, în care “colaborarea este esențială”.

Ministrul apărării naționale a concluzionat că forțele de securitate afgane și cele ale statelor contributoare la „Resolute Support” trebuie să rămână într-un permanent dialog bazat pe credința fermă că stabilitatea în Afganistan contribuie semnificativ la stabilitatea întregii regiuni.


Biroul presă