Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 96


Delegaia M.Ap.N., n vizit la Bagram


Aflat n vizit n Afganistan, ministrul aprrii naionale, Mihai Fifor, nsoit de eful Statului Major al Aprrii, general Nicolae Ciuc, s-a ntlnit, la Bagram, cu militari din Grupul romnesc pentru Operaii Speciale i din detaamentul de Poliie Militar, care i desfoar misiunile n aceast zon.

Conducerea M.Ap.N. i-a felicitat pe militari pentru modul n care i ndeplinesc misiunile i s-a interesat despre problemele i provocrile cu care aceștia se confrunt. De asemenea, ministrul i eful S.M.Ap. i-au asigurat de ntregul lor sprijin i le-au mulumit c i reprezint ara la cel mai nalt nivel.

Tot la Bagram, oficialii romni au avut convorbiri cu comandantul Comandamentului Componentei NATO pentru Operaii Speciale din Afganistan (NSOCC-A), generalul-maior James B. Linder, i cu comandantul Bazei Aeriene de la Bagram, generalul de brigad Terry Williams.

Referindu-se la situaia din teatrul de operaii, ministrul Fifor a fcut cunoscut, la fel ca n timpul ntlnirilor din Kandahar, c, pentru al treilea an consecutiv, Romnia se afl n topul rilor contributoare la Misiunea Resolute Support, numrul militarilor romni fiind suplimentat n 2018 la circa 700.

“Aa cum au fcut n ultimii 12 ani, militarii din Forele pentru Operaii Speciale sunt alturi de colegii lor afgani din Forele Speciale ale Poliiei i se strduiesc s i ndeplineasc ct mai bine misiunile de antrenare i consiliere ale acestora”, a precizat ministrul aprrii naionale n discuia cu generalul Linder. n context, ministrul Fifor a apreciat c modul deosebit de eficient n care generalul conduce NSOCC-A reprezint “cheia dezvoltrii viitoare a Forelor de Aprare i Securitate Afgane”.

De asemenea, ministrul a mulumit generalului Williams pentru sprijinul acordat militarilor romni i a spus c este o onoare s cunoasc asemenea persoane deosebite, care i execut misiunile ntr-un mediu dificil de securitate, n care “colaborarea este esenial”.

Ministrul aprrii naionale a concluzionat c forțele de securitate afgane și cele ale statelor contributoare la „Resolute Support” trebuie s rmn ntr-un permanent dialog bazat pe credina ferm c stabilitatea n Afganistan contribuie semnificativ la stabilitatea ntregii regiuni.


Biroul pres