Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 144


DISCURSUL MINISTRULUI APĂRĂRII NAȚIONALE CU PRILEJUL SĂRBĂTORIRII ZILEI EROILOR – BUZĂU, 17 MAI 2018


Este o mare onoare pentru mine, să mă aflu astăzi aici, într-o zi atât de importantă în calendarul sărbătorilor creștine – Înălțarea Domnului, prilej cu care, în mod tradițional comemorăm eroii națiunii române.

Cimitirul Eroilor de aici, din municipiul Buzău, reprezintă un adevărat Monument Național. În această necropolă, cea mai mare din țară, își găsesc odihna veșnică peste 8000 de militari români, alături de ei odihnindu-se 753 militari germani, 744 militari austro-ungari, 136 militari ruși și bulgari, 14 militari turci și 5 militari italieni, eroi care au luptat în Marele Război pentru idealurile țărilor lor. Acest lăcaș odihnește totodată eroi din Războiul de Independență, al doilea Război Balcanic sau eroi care au luptat pentru libertate în Decembrie ’89. Nu ultimul rând, aici își au locul de veci sublocotenenții (post-mortem) Adrian-Ion Vizireanu, Iulian Dumitrescu și Mădălin Stoica, eroi căzuți la datorie în teatrul de operații din Afganistan.

Ziua Eroilor este momentul când poporul român onorează memoria eroilor cunoscuți și necunoscuți, căzuți în lupte de-a lungul istoriei, pentru libertatea națiunii, pentru dreptate și adevăr, pentru apărarea și reîntregirea neamului. Nu întâmplător românii își comemorează înaintașii jertfiți în mod eroic în aceeași zi cu prăznuirea zilei în care Domnul nostru Isus Hristos s-a înălțat la ceruri. Jertfa de Sine a Fiului Domnului, asumată în numele întregii umanități simbolizează sacrificiul eroilor noștri, care urmând exemplul Mântuitorului, au pus mai presus de propria ființă datoria față de Țară.

Avem datoria morală să-i păstrăm veșnic în rugăciunile noastre, să purtăm în suflet recunoștință pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, pentru că datorită lor suntem astăzi o națiune unită, trăim într-o țară suverană și liberă.

Într-o astfel de zi suntem cu gândul la militarii noștri aflați departe de casă și familiile lor, în teatrele de operații, acolo, prin modul exemplar în care își execută misiunile alături de aliații noștri, reprezintă cu onoare și demnitate România. Le mulțumim pentru tot ceea ce reprezintă și pentru tot ceea ce fac și îi așteptăm cu drag acasă.

Astăzi în această zi simbolică pentru creștinătate, o sărbătoare cu semnificație deosebită pentru Ortodoxia Română, Înălțarea Domnului, dați-mi voie să închei cu salutul creștinesc: Hristos S-a Înălțat!


Biroul presă