Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 257


Ministrul apărării naționale, la ceremonia de comemorare a atentatelor de la 11 septembrie, desfășurată la Deveselu


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, împreună cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, au luat parte astăzi, 11 septembrie, în baza militară de la Deveselu, la ceremonia de comemorare a victimelor antentatelor din 11 septembrie 2001, din SUA.

Ministrul Fifor a declarat, în cuvântul său, că România a fost și rămâne un partener de nădejde pentru Statele Unite ale Americii și că evenimentele de la 11 septembrie 2001 au reușit „să ne determine să fim mai puternici, mai solidari, să arătăm că împreună putem să fim cu adevărat o forță”.

„Acum 17 ani, vedeam cu toții îngroziți cum în Statele Unite are loc un atac asupra aliatului, asupra partenerului nostru, un atac îngrozitor împotriva democrației, împotriva libertății, împotriva ideii de umanitate, în ultimă instanță, un atac pe care România l-a privit așa cum l-au privit toate celelalte țări democratice ale acestei lumi, cu gândul că nu putem sta deoparte, că trebuie să fim alături de partenerii noștri”, a arătat ministrul apărării naționale.

Ministrul a amintit că, ulterior atacurilor din SUA, NATO a activat, pentru prima dată în istoria sa, Articolul 5. „Noi, deși nu eram țară membră a NATO, ne-am alăturat imediat partenerilor”, a spus Mihai Fifor.

„Nu cred că putea fi un loc mai bine ales pentru această ceremonie decât Baza de la Deveselu de unde, împreună cu partenerii noștri americani, arătăm lumii întregi că suntem determinați să asigurăm o apărare foarte bună pe flancul Alianței Nord-Atlantice, o facilitate pur defensivă, și subliniez acest lucru, un loc în care militarii români lucrează alături de militarii americani”, a concluzionat ministrul apărării naționale.

După încheierea ceremoniei, ministrul Mihai Fifor a vizitat facilitatea antirachetă și a stat de vorbă cu militarii români și americani care își desfășoară activitatea în Baza de la Deveselu.

În marja vizitei din garnizoana Deveselu, ministrul Fifor și ambasadorul Klemm s-au întâlnit, la sediul Primăriei municipiului Caracal, cu reprezentanții autorităților locale, primarul municipiului Caracal, Radu Dumitru Liviu, primarul comunei Deveselu, Ion Aliman, precum și cu deputatul de Olt, Dan Ciocan.

La întâlnire, la care au participat și comandanții principalelor structuri militare din zonă, s-a discutat atât despre proiectele de dezvoltare desfășurate până în prezent, cât și despre planurile de viitor.

Ministrul Fifor și-a exprimat aprecierea pentru investițiile realizate la nivelul administrațiilor locale în proiectele de infrastructură și utilități de care beneficiază în comun atât baza militară, cât și comunitățile locale din Deveselu și Caracal.

În context, Mihai Fifor a mulțumit pentru sprijinul primăriei și consiliului local Caracal pentru revenirea în administrarea M.Ap.N. a fostei policlinici militare din oraș, care va fi transformată într-un Centru Regional Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu modern.

După finalizarea investițiilor de către M.Ap.N., Centrul va asigura nevoile de asistență medicală de prim nivel pentru garnizoana Caracal și pentru personalul român și american care deservește Baza de la Deveselu, pentru rezerviștii militari, dar și pentru populația civilă, prin cabinetele de medicină de familie care vor funcționa aici.


Biroul presă