Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 261


Ministrul apărării naționale participă la manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, va participa vineri 14 septembrie, la Bușteni, începând cu ora 15.00, la deschiderea simpozionului dedicat celebrării Marii Uniri și a împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului, și sâmbătă, 15 septembrie, începând cu ora 11.30, la ceremonia depunerii de coroane de flori ce va avea loc la monumentul de pe Vârful Caraiman.

La manifestările organizate de Ministerul Apărării Naționale, dedicate comemorării Primului Război Mondial, celebrării Marii Uniri și împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman, vor lua parte Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, militari activi, în rezervă sau în retragere, precum și un grup de elevi reprezentând comunitățile istorice românești de peste granițe.

Jurnaliștii care doresc să participe la manifestări pot obține detalii suplimentare de la maiorul Anemona Toma, tel. 0722.251.342.

* * *

Programul manifestărilor de mai sus include:

- vineri, 14 septembrie de la ora 15.00, la Centrul de pregătire pentru personalul din industrie (str. Paltinului, nr.16, Bușteni), o manifestare științifică ce cuprinde expuneri ale unor personalități culturale și științifice și ale reprezentanților conducerii M.Ap.N., vizionarea filmul documentar dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri și lansarea Albumului Monografic cu titlul ,,Crucea - slăvitul semn de biruință în Războiul de Întregire a României - 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri”.

- sâmbătă, 15 septembrie de la ora 11.00, la Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman, ceremonie de depuneri de coroane de flori, prezentarea simbolisticii Crucii Caraiman și a acțiunilor Armatei României în Războiul de Întregire a Neamului, o demonstrație de reconstituire istorico-militară organizată de Asociația Tradiția Militară, precum și un recital susținut de către maestrul naist Nicolae Voiculeț.
În același timp, în Bușteni vor fi prezentate publicului larg expoziții dedicate evenimentului, vor avea loc exerciții demonstrative (supraviețuire, escaladă și tiroliană, intervenție EOD etc). În seara zilei de 15 septembrie, începând cu ora 18.00, Muzica Militară a Academiei Forțelor Aeriene “Henri Coandă” din Brașov va susține un concert de muzică. În continuarea spectacolului, maestrul Nicolae Voiculeț va avea un moment artistic la nai, fiind urmat de un recital susținut de către formațiile artistice aparținând Cercurilor militare din Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel, ale elevilor Colegiului Național Militar ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza, ale grupurilor cultural-artistice din orașul Bușteni, precum și ale elevilor din comunitățile istorice românești de peste granițe (elevii din comunitătile istorice românești din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia și Ucraina vor purta costume populare specifice zonelor pe care le reprezintă).


Biroul presă