
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Cea de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor apãrãrii din statele membre ale NATO
Prima dintre sesiunile NAC a fost axatã pe cooperarea dintre NATO și UE, și s-a desfãșurat cu participarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini. Totodatã, miniștrii apãrãrii au discutat cu oficialul UE, precum și cu miniștrii Finlandei și Suediei, aspecte de interes comun precum mobilitatea militarã, contracararea amenințãrilor hibride și cibernetice.
În intervenția sa, ministrul apãrãrii naționale, Mihai Fifor, a subliniat cã, în perioada deținerii președinției Consiliului UE, România va acorda o atenție deosebitã consolidãrii relațiilor transatlantice, prin dezvoltarea politicii de apãrare europene în deplinã complementaritate cu NATO.
În acest context, ministrul Fifor a punctat asupra necesitãții implementãrii deciziilor agreate la Summit-ul de la Bruxelles, accentuând asupra importanței combaterii amenințãrilor hibride și din domeniul cibernetic, precum și a mobilitãții militare, în privința cãreia România susține adoptarea unor standarde comune NATO-UE. Totodatã, a exprimat nevoia de intensificare a cooperãrii între cele douã organizații cu statele-pilot pentru activitãți NATO-UE în domeniul construcției de capacitãți în sfera securitãții și apãrãrii, Republica Moldova, Bosnia Herțegovina și Tunisia.
Pe timpul lucrãrilor celei de a doua sesiuni a NAC, a fost evaluat stadiul implementãrii posturii de descurajare și apãrare a NATO, cu accent pe adaptarea structurii de comandã și reîntãrirea militarã a Alianței.
Ministrul Fifor a subliniat importanța implementãrii deciziilor recentului Summit pentru asigurarea unor mãsuri credibile și coerente de apãrare a întregului teritoriu aliat.
În ceea ce privește mãsurile de asigurare pe flancul estic, ministrul român al apãrãrii a evidențiat importanța concretizãrii ofertei României de a gãzdui o capabilitate de comandã și control terestrã, de nivel corp armatã (Corpul Multinațional Sud-Est - MNC-SE), care ar eficientiza mecanismele de comandã-control și de coordonare a eforturilor aliate în regiunea noastrã. A exprimat apreciere pentru sprijinul oferit de Comandamentul Aliat pentru Operații (SHAPE) și Comandamentul Forțelor Americane din Europa (US EUCOM) în dezvoltarea conceptului MNC-SE și a exprimat întreaga disponibilitate a pãrții române de a finaliza, împreunã cu structurile militare NATO, procesul de planificare, astfel încât sã poatã fi prezentat pentru aprobare în cel mai scurt timp.
Biroul presã