Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 290


MESAJUL MINISTRULUI APĂRĂRII NAȚIONALE cu prilejul sărbătoririi Zilei Resurselor Umane


Sărbătorim, la 9 octombrie, Ziua Resurselor Umane și, totodată, 156 de ani de la înființarea primei structuri de personal din Armata României.

Când vorbim despre personalul militar și civil, ne gândim la cea mai de preț dintre resursele armatei noastre, care își îndeplinește sarcinile în unitățile din țară sau în misiuni în afara teritoriului statului român, cu toții contribuind la împlinirea atribuțiilor încredințate, prin Constituție, Armatei României.

Atragerea și recrutarea unei resurse umane valoroase și eficiente reprezintă un domeniu strategic, prioritar al Ministerului Apărării Naționale, cu impact puternic atât asupra capacității de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate, cât și a pregătirii populației și teritoriului pentru apărare.

Utilizarea mediului online pentru promovarea profesiei militare, prin campanii de informare și evenimente atractive adresate publicului tânăr, deși este la început, are premisele unei abordări care bifează deja rezultatele așteptate.

Am demarat, în acest an, un proces de încadrare a aproximativ 6.500 de posturi vacante din Ministerul Apărării Naționale, aprobate prin memorandum al Guvernului României. A fost un demers fără precedent în ultimii ani, dacă ne referim la numărul mare de posturi scoase simultan la concurs, care a fost coordonat cu maximă eficiență de structura centrală de personal a ministerului nostru - Direcția Generală Management Resurse Umane.

Urmărim implementarea unor politici de personal moderne, flexibile, nediscriminatorii, în care să acordăm șanse egale tuturor celor care își doresc o carieră militară. Astfel, începând cu anul școlar/universitar 2017-2018, planificarea numărului de locuri pentru admiterea în instituțiile sau unitățile de învățământ militar se face fără diferențiere în funcție de gen.

Este încurajator să constat că tot mai mulți tineri își doresc să facă parte din Armata României. Tocmai de aceea, Legea 270/2015 privind statutul rezerviștilor voluntari a venit ca un răspuns, într-o formulă adaptată realităților societății de azi, la situația generată de suspendarea serviciului militar obligatoriu, care a făcut ca resursele de încadrare a rezervei armatei să scadă constant. Procesul de recrutare este în plină desfășurare la nivel național, iar semnalele primite sunt mai mult decât îmbucurătoare.

Din punctul nostru de vedere, avem pregătit cadrul necesar derulării acestui proces, inclusiv suportul bugetar pentru asigurarea unei formule de pregătire periodică suficientă pentru viitorii rezerviști voluntari.

Toate aceste programe fac ca acest domeniu complex, al resurselor umane ale Armatei României, să fie în continuă adaptare și evoluție, pentru a răspunde eficient nevoilor operaționale pe care planificatorii militari le iau în calcul periodic.

La ceas aniversar, doresc să asigur de întreaga mea considerație întregul personal al armatei care face eforturi pentru respectarea angajamentelor asumate de România în cadrul Alianței Nord – Atlantice și a Uniunii Europene și, totodată, vreau să transmit prețuirea mea tuturor celor care gestionează resursele umane, la toate eșaloanele, mulțumindu-le pentru profesionalismul și dăruirea cu care își desăvârșesc misiunea.

Vă urez multă sănătate, bucurii și împliniri alături de familie și de cei dragi dumneavoastră!
La mulți ani !

Mihai Fifor,
Ministrul apărării naționale.


Biroul presă