Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 295


Ordonanță de urgență a Guvernului pentru sprijinirea militarilor răniți participanți la Jocurile Invictus


Guvernul României a adoptat în ședința de miercuri, 10 octombrie, o ordonanță de urgență pentru completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

Actul normativ adoptat urmărește îmbunătățirea cadrului legal aplicabil în domeniu, astfel încât să fie cuprinse elementele de suport legal necesare participării militarilor invalizi și răniți, precum și a însoțitorilor acestora, la evenimentul competițional “Invictus Games” și la alte evenimente sportiv-recreative în țară și străinătate care vizează recunoștința cuvenită acestora, reinserția socio-profesională, precum și recuperarea lor fizică și psihică.

Astfel, pentru evenimentele sportiv-recreative organizate în țară sau în străinătate de către Ministerul Apărării Naționale sau de către alte organizații naționale ori internaționale cu care acesta cooperează, invalizii și răniții participanți la acțiuni militare și, după caz, însoțitorii acestora, membrii de familie, precum și persoanele cu atribuții în procesul de pregătire și desfășurare a respectivelor evenimente, beneficiază de drepturile stabilite pentru personalul Ministerului Apărării Naționale trimis în misiune temporară în străinătate.

Fondurile destinate achiziției de echipamente sportive, dispozitive și a altor materiale necesare desfășurării antrenamentelor și participării la activități complementare evenimentelor sportiv-recreative menționate, precum și fondurile necesare asigurării transportului, acreditării, cazării, diurnei și a altor bunuri și servicii, prevăzute de lege, pentru competitori, rezerve, staff tehnic și alte persoane care fac parte din delegație, se asigură din bugetul Ministerului Apărării Naționale, în condiții stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale.

* * *

România a fost reprezentată în anul 2017 la jocurile Invictus de la Toronto, Canada de 15 militari răniți, care au participat la șase discipline sportive individuale - tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism și înot. La acestea s-a adăugat, ca sport de echipă, volei din poziția șezând.

În acest an, echipa României formată din 15 militari răniți, însoțiți de de staff-ul tehnic, vor participa în perioada 17 – 29 octombrie, la jocurile Invictus organizate în Sydney, Australia.

Participarea delegației României la aceste jocuri arată valorile specifice militarilor români: spiritul de învingător, coeziunea luptătorilor și solidaritatea umană.


Biroul presă