
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
ZIUA PORȚILOR DESCHISE LA PALATUL CERCULUI MILITAR NAȚIONAL
Sâmbãtã, 15 decembrie, între orele 11.00 și 15.00, Palatul Cercului Militar Național își deschide porțile cu ocazia sãrbãtoririi Zilei Cercului Militar Național – 142 de ani de la înființarea instituției (15 decembrie 1876).
Vizitatorii vor fi așteptați la intrarea principalã a instituției, din strada Constantin Mille nr. 1, unde, pe grupuri, se va desfãșura un tur ghidat al principalelor sãli și saloane, începând cu Salonul Fondatorilor, Sala de Marmurã, Sala Maurã, Sala Marte, Rotonda Mareșalilor, Sala Mihai Eminescu, Colecția de Artã Contemporanã Româneascã, Sala Alba-Iulia, Sala de Spectacole, Sala Cinema, Sãlile Goticã, Bizantinã și Norvegianã, Galeria Artelor, etc.
Persoanã de contact: Steluța Bãlãceanu, tel: 021 3138680 / 156 sau 136.
* * *
Cercul Militar Național este una dintre cele mai vechi instituþii militare româneºti având, practic, vârsta Independenþei þãrii. Statutul Cercului prevedea un cadru propice pentru întâlnirile ºi activitãþile ofiþerilor în afara cazãrmii și avea rolul principal de a stimula ºi consolida sentimentul demnitãþii personale ºi prestigiul militar în viaþa socialã. Prin statutele sale funcþionale, Cercul Militar Bucureºti a fost pus sub Înaltul Patronaj al Regelui Carol I și avea ca preºedinte de onoare pe ministrul de rãzboi. A funcționat multã vreme ca o instituție de drept privat a corpului ofiþerilor, iar activitãþile militare, educative și culturale erau asigurate financiar prin cotizaþiile membrilor.
Pânã la finalizarea actualului palat, Cercul Militar a funcționat în diverse sedii închiriate, situate în centrul orașului. De-a lungul timpului, fie cã s-a numit, între anii 1876-1948, Cercul Militar din București, Casa Centralã a Armatei - între anii 1949-1990, și Cercul Militar Național, începând cu anul 1991, instituția a pãstrat și continuã sã pãstreze și sã promoveze cu sfințenie tradiția militarã, valorile și zestrea culturalã româneascã, prin gama întreagã de activitãți desfãșurate.
Palatul Cercului Militar Național a fost construit între anii 1911-1916, din dorinþa expresã ºi, în special, prin contribuþia financiarã a ofiþerilor membri ai Cercului Militar din Bucureºti. Intrarea României în rãzboi, în august 1916, a amânat însã toate lucrãrile la clãdirea palatului. Edificiul a fost, în cele din urmã, inaugurat oficial în anul 1923, în prezența Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.
Palatul Cercului Militar Național este un monument istoric și de arhitecturã, proiectat în stilul neoclasic francez de arhitectul Dimitrie Maimarolu, care a colaborat cu inginerii Anghel Saligny și Elie Radu pentru realizarea fundației și cu arhitectul francez Ernest Doneaud pentru decorațiunile interioare, deosebit de expresive. Palatul are 26 de sãli și saloane, decorate cu simboluri militare și cu lucrãri de artã importante. Recent a fost gânditã ºi realizatã Sala Marte. Destinul ei este de duratã, ca însuºi destinul subiectelor pe care le cuprinde, compuse ºi realizate de pictorul Andrei Damo, un artist plastic care ne propune o incursiune ineditã sub semnul lui Marte în lumea plinã de mister a mitologiei și legendelor inspirate de rãzboaie, zeitãþi, regi, împãraþi, voievozi sau domnitori.
Biroul presã