Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 382


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu reprezentanții structurilor asociative ale pensionarilor militari


Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Nicolae Nasta, s-au întâlnit vineri, 14 decembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu reprezentanții structurilor asociative ale pensionarilor militari - Federația Militarilor din România, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, Asociația Militarilor in România și Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor militari.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții pensionarilor militari și-au exprimat punctele de vedere în principal față de modificările Legii nr. 223/2015 privind pensile militare de stat, din 2015 și 2017, solicitând revenirea la actualizarea pensiilor militare odată cu creșterea salariilor militarilor activi. De asemenea, au adus în atenție diferențele dintre categoriile de pensionari militari care au îndeplinit aceleași funcții și au avut aceleași criterii de pensionare, dar și eventualele modificări ale Codului fiscal, ce ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor.

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, i-a asigurat pe reprezentanții structurilor asociative ale pensionarilor militari că pot conta pe sprijinul ministerului pentru identificarea de soluții în problemele semnalate. Totodată, a exprimat disponibilitatea instituției militare de a înlătura în viitor inechitățile din sistemul pensiilor militare și a continua dialogul pe teme de interes comun.

În cadrul discuțiilor, s-a menționat faptul că, de la data de 1 ianuarie 2016, toate pensiile militare au crescut cu 5%, iar de la 1 ianuarie 2017, cu 5,25%. Precizăm că, începând cu data de 01.01.2016, ca urmare a finalizării procesului de recalculare, pentru 32% dintre beneficiari a rezultat o creștere a cuantumurilor pensiilor, iar la diferența de 68% s-a păstrat în plată cuantumul avantajos. În acest moment, se lucrează la actualizarea cu 15% a soldelor de funcție aflate în baza de calcul a pensiilor militare. Totodată, pensionarii militari au fost informați că, începând cu data de 1 ianuarie 2019, pensiilor militare aflate în plată li se va aplica indexarea de 1,3%, procent calculat în raport cu rata inflației din 2017.


Biroul presă