Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 15


ntlnire a delegației Guvernului Romniei cu secretarul general al NATO, la Bruxelles


O delegație a Guvernului Romniei, condus de premierul Viorica Dncil, din care a fcut parte și ministrul aprrii naționale, Gabriel Leș, s-a ntlnit astzi, 23 ianuarie, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Agenda ntrevederii a cuprins subiecte de importanț major pentru Alianța Nord-Atlantic, precum evoluția situației de securitate din zona Mrii Negre și implementarea deciziilor aliaților privind consolidarea posturii de descurajare i aprare, dar și angajamentele asumate de statele aliate n legtur cu conceptul celor 3 C – cash, capabilities, contribution.

Ministrul aprrii naționale, Gabriel Leș, a subliniat necesitatea consolidrii posturii NATO la Marea Neagr, prin stabilirea unei prezențe terestre aliate consistente n Romnia, cu rolul de descurajare i aprare a teritoriului aliat, a unei dimensiuni navale consolidate, dar și mbuntțirea activitților de poliie aerian.

De asemenea, ministrul a apreciat ca deosebit de importante completarea arhitecturii NATO de comand i control n regiune, prin constituirea comandamentului aliat la nivel corp de armat, subordonat Comandamentului Forelor ntrunite de la Napoli, continuarea consultrilor aliate cu Georgia i Ucraina privind securitatea de la Marea Neagr, precum i dezvoltarea cooperrii regionale mpotriva ameninrilor de tip hibrid. „Strategia Alianței pe termen lung ar trebui s dezvolte o abordare structurat asupra regiunii, ca parte a unei evaluri detaliate a posturii Rusiei”, a spus Gabriel Leș.

Referindu-se la postura aliat de descurajare și aprare, ministrul aprrii naționale a reiterat faptul c implementarea prezenei naintate adaptate (tFP) rmne o prioritate pentru țara noastr, subliniind, n acest context, necesitatea sporirii contribuiilor din partea aliailor cu forțe afiliate la Brigada Multinaional de la Craiova.

n finalul ntrevederii, ministrul Leș a reafirmat angajamentul țrii noastre de a respecta principiul celor 3 C – Cash, prin continuarea alocrii a 2% din PIB pentru aprare; Capabilities, prin alocarea a 35 la sut din bugetul aprrii pentru achiziia de tehnic și echipamente, modernizarea celor existente i pentru activiti de cercetare – dezvoltare; Contribution, prin reafirmarea angajamentului de a sprijini n continuare eforturile NATO n lupta mpotriva terorismului prin participarea att n cadrul misiunii tip Coaliție, ct și n cadrul noii misiuni NATO n Irak.

„Pentru 2019 ne-am angajat s creștem contribuția la Misiunea Resolute Support din Afganistan, atingnd un nivel de peste 800 militari, prin suplimentarea cu personal de poliție militar, consilieri și personal care s asigure protecția forței”, a concluzionat ministrul aprrii naționale.


Biroul pres