Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 26


Prima zi a Reuniunii minitrilor aprrii din statele membre ale NATO


n prima zi a Reuniunii minitrilor aprrii din statele membre ale NATO, miercuri, 13 februarie, ministrul aprrii naționale, Gabriel Leș, a participat la dou sesiuni de lucru formale n cadru aliat - prima referitoare la evoluțiile i implicațiile pentru Alianț n ceea ce privește Tratatul privind forele nucleare intermediare (INF), iar cea de a doua, la implementarea posturii de descurajare și aprare.

n cadrul discuțiilor, miniștrii și-au exprimat ngrijorarea faț de continuarea de ctre Rusia a dezvoltrii și dislocrii sistemului de rachete SSC-8, prin nclcarea Tratatului INF. A fost subliniat faptul c aceasta reprezint un risc semnificativ la adresa securitții Euro-Atlantice și c NATO va continua s mențin o postur credibil și eficient de descurajare și aprare. Elementul central al discuțiilor a vizat identificarea implicațiilor nclcrii de ctre Rusia a tratatului și modul n care Alianța trebuie s se adapteze la aceast nou situație.

Pe de alt parte, miniștrii aliați ai aprrii au notat progresul nregistrat n implementarea deciziilor adoptate la ultimele summit-uri aliate, inclusiv la cel care a avut loc la Bruxelles n luna iulie 2018, trasnd, totodat, direcționri politice referitoare la acele domenii n care se realizeaz ntrzieri n implementare.

Au fost aprofundate aspecte referitoare la implementarea Inițiativei NATO privind creșterea gradului de operativitate i rspuns (NATO Readiness Initiative/NRI), respectiv conceptul militar de rentriri (Reinforcement concept).
Totodat, a fost adoptat Directiva Politic 2019, document esențial pentru direcționarea planificrii aprrii n cadrul NATO pentru urmtorii patru ani.

n cadrul primei zile a reuniunii, un element important i vizibil pe agenda aliat a fost partajarea echitabil a responsabilitților. Astfel, cu prilejul cinei de lucru, a fost subliniat importanța planurilor naionale privind implementarea Angajamentului aliailor privind asigurarea resurselor alocate aprrii (Defence Investment Pledge – DIP), adoptat la Summit-ul din Țara Galilor din 2014, pe toate cele trei dimensiuni - Cash-Capabilities-Constributions. n context, Romnia i-a reconfirmat angajamentul pentru continuarea alocrii a dou procente din PIB pentru cheltuielile de aprare și pentru menținerea acestui nivel de alocare pentru urmtorii ani.


Biroul pres