
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Membri ai Forþelor Terestre ale SUA ajung în România
Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 al Regimentului 16 Infanterie din cadrul Brigãzii 1 – parte a Diviziei 1 Infanterie, ºi au în dotare tancuri M1 Abrams și mașini de luptã ale infanteriei M2 Bradley. Aceºtia vor participa, în acest an, la exerciþii multinaþionale alãturi de militari din structuri ale Forþele Terestre Române.
În plus, la Mihail Kogãlniceanu vor sosi și circa 100 de militari și elicoptere de tip CH-47 Chinook, AH-64 Appache, UH-60 & HH-60 Black Hawk, din cadrul Brigãzii 1 Aviație de Luptã ce face parte, de asemenea, din cadrul Diviziei 1 Infanterie. Aceștia vor efectua exerciții împreunã cu militari din Forțele Aeriene Române, antrenamente bilaterale, de tip joint și multinaționale.
De asemenea, Escadrila 572 Elicoptere, din cadrul Bazei 57 Aerianã Mihail Kogãlniceanu, va asigura pe toatã durata exercițiului serviciul CASEVAC (Casuality Evacuation) cu un elicopter IAR 330 PUMA echipat și pregãtit pentru acest gen de misiuni. De menționat este și faptul cã Baza 57 Aerianã Mihail Kogãlniceanu asigurã o parte din personalul care va încadra detașamentul Forțelor Aeriene Române care va fi pus la dispoziția ONU în cadrul misiunii MINUSMA, începând cu luna octombrie a acestui an.
În afarã de România, Brigada 1 Aviație de Luptã a dislocat, în aceastã perioadã, militari și tehnicã de aviație în Germania, Letonia și Polonia.
Unitãțile americane vor staþiona în România pentru o perioadã de nouã luni, dupã care vor fi înlocuite de alte unitãți de luptã, asigurându-se astfel o prezenþã consistentã, bazatã pe rotaþie continuã, în Europa.
Dislocarea în țara noastrã dezvoltã cooperarea româno-americanã în domeniul securitãþii, asigurând oportunitãþi de antrenament în comun, care vor spori capacitãþile aliaþilor ºi partenerilor NATO, vor îmbunãtãþi interoperabilitatea structurilor Armatei României angrenate în activitãțile comune, precum ºi capacitatea generalã de a rãspunde la o potenþialã crizã.
Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american reprezintã un obiectiv major asumat la nivel naþional, atât pe palierul politic cât ºi militar. În acest context, prezenþa rotaționalã a forþelor americane pe teritoriul naþional ºi în regiunea Mãrii Negre, precum ºi sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilitãþilor naþionale de apãrare au un rol esenþial în actualul context de securitate din regiunea țãrii noastre.
Biroul presã