
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Lucrãri planificate de actualizare a sistemului Aegis Ashore de la Deveselu
Lucrãrile care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificatã a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de naturã ofensivã sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia.
Aceste lucrãri de actualizare au fost prevãzute încã din septembrie 2009, când a fost anunțat calendarul de implementare a sistemului SUA de apãrare antirachetã în Europa într-o abordare nouã, adaptivã, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense).
În perioada planificatã pentru executarea lucrãrilor la Deveselu, care va dura câteva sãptãmâni, NATO va asigura o capacitate alternativã de apãrare împotriva rachetelor balistice, prin desfãșurarea în țara noastrã a unui sistem de apãrare anti-rachetã Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), aparþinând Statelor Unite ale Americii.
THAAD este un sistem defensiv, ce va fi încadrat în arhitectura capabilitãții Alianței de apãrare împotriva rachetelor balistice și se va afla, ca și sistemul Aegis Ashore, sub controlul operațional al NATO și controlul politic deplin al Consiliului Nord-Atlantic.
Desfãșurarea sistemului defensiv THAAD în România va avea caracter temporar, acesta fiind planificat sã rãmânã operațional doar pânã la finalizarea lucrãrilor de actualizare a sistemului anti-rachetã Aegis Ashore.
* * *
La Summit-ul NATO de la Lisabona, din anul 2010, Alianța a decis sã dezvolte o capabilitate de apãrare împotriva rachetelor balistice pentru a proteja teritoriile, populațiile și forțele sale din Europa.
Sistemul Aegis Ashore din România este parte componentã a sistemului NATO de apãrare împotriva rachetelor balistice, fiind sub controlul operaþional al autoritãþilor militare aliate.
Sistemul Aegis Ashore desfãșurat la Deveselu reprezintã un element-cheie al sistemului NATO de apãrare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), având un caracter eminamente defensiv, fiind capabil sã lanseze numai interceptori defensivi. Natura defensivã a acestui sistem este confirmatã în Acordul de bazã încheiat între România și Statele Unite ale Americii, de angajamentele SUA fațã de NATO și de declarațiile Alianței în acest sens.
Sistemul defensiv THAAD care va fi desfãșurat temporar în România, în cadrul capabilitãții NATO de apãrare împotriva rachetelor balistice, va avea același obiectiv ca și sistemul Aegis Ashore, respectiv apãrarea populației, forțelor și teritoriului european al NATO împotriva amenințãrilor cu rachete balistice venite din afara spațiului Euro-Atlantic.
Biroul presã