
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Reuniunea de lucru a Consiliului Militar al Uniunii Europene
Activitatea, organizatã de Comitetul Militar UE și Statul Major al Apãrãrii, a reunit reprezentanții militari din statele membre ale Uniunii Europene.
În deschiderea activitãții au fost prezenți, alãturi de Președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene (EUMC), generalul Claudio Grazziano, ministrul apãrãrii naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major al Apãrãrii, generalul Nicolae Ciucã.
Ministrul apãrãrii naționale a subliniat, în intervenția sa, faptul cã „Președinția Consiliului Uniunii Europene, reprezintã pentru România o responsabilitate majorã,” reafirmând „interesul țãrii noastre cu privire la dezvoltarea coerentã a rolului UE în domeniul apãrãrii, în totalã complementaritate și sprijin reciproc cu NATO, pãstrând, în același timp, o puternicã legãtura transatlanticã, ce rãmâne esențialã pentru securitatea Europei”.
În deschiderea sesiunii de lucru, au fost prezentate prioritãțile Forțelor Armate Române în secolul XXI, prezentare urmatã de o serie de sesiuni care au abordat problemele operațiilor și misiunilor UE, provocãrile relațiilor Euro-Atlantice și perspectivele cooperãrii UE-NATO.
În cadrul declarației de presã, susținutã la finalul activitãții, generalul Nicolae Ciucã, a subliniat importanța implementãrii Strategiei de Securitate Globala a UE, precum și a instrumentelor subsecvente acesteia - „Suntem pe deplin conștienți cã profilul internațional al UE depinde în mod fundamental de ritmul de implementare a Strategiei de Securitate Globalã a UE, precum și de eficiența instrumentelor subsecvente ale acesteia. În ultimii ani am asistat la o evoluție constantã și substanțialã în domeniul PSAC/CSDP (Politicii de Securitate și Apãrare Comunã/Common Security and Defence Policy). Consider cã întãrirea PSAC este unul din cei mai relevați vectori pentru implementarea cu succes a Strategiei, în special din punct de vedere al creșterii rolului UE în ceea ce privește securitatea de zi cu zi a mediului international. România a susținut constant inițiativele și procesele PSAC și se implicã direct în dezvoltarea acestora prin punerea la dispoziție a unor capabilitãți militare și civile sau propunerea de noi proiecte”.
„În același context, având în vedere cã 22 de țãri din cele 29 sunt membre atât ale NATO cât și ale UE, România sprijinã parteneriatul NATO-UE prin întãrirea dialogului și cooperãrii dintre acestea. Împreunã, cele douã organizații pot mobiliza o gamã largã de instrumente pentru a rãspunde oricãrei amenințãri de securitate din mediul internațional, folosind în același timp eficient resursele. Credem într-o legãturã Transatlanticã puternicã și într-o cooperare UE – NATO apropiatã. Susținem coerența instrumentelor și proceselor de planificare ale UE și NATO, ca fiind cea mai bunã cale de a evita sau cel puțin de a reduce duplicãrile inutile și de a întãri legãturile dintre cele douã organizații. Domeniilor precum apãrarea și securitatea ciberneticã, amenințãrile hibride, combaterea terorismului și mobilitatea militarã le acordãm un interes deosebit”, a mai adãugat șeful Statului Major al Apãrãrii.
Președintele Comitetului militar al Uniunii Europene, generalul Claudio Grazziano, a mulțumit pãrții române pentru contribuția adusã misiunilor și operațiunilor militare conduse de UE și a evidențiat faptul cã „prioritãțile stabilite de Președinția României în domeniul politicii de apãrare comunã și de securitate, precum și modul în care acestea sunt urmãrite la diferite niveluri sunt, pentru mine, dovada atât a conducerii excelente, cât și a viziunii clare.
Posibilitatea de a discuta împreunã aici, la București, despre cum sã ne continuãm progresele în ceea ce privește realizãrile deja fãcute și sã analizãm ce mãsuri ar trebui luate pentru a contribui, în continuare, la deschiderea drumului pentru stabilirea, în viitor, a domeniului securitãții și apãrãrii din Uniunea Europeanã, va contribui cu siguranțã la unitatea noastrã și va fi pe deplin în conformitate cu motto-ul președinției române: „Coeziunea, o valoare europeanã comunã. [...] În timp ce discutãm chestiuni politice și strategice, nu trebuie sã uitãm munca excelentã pe care o fac bãrbații și femeile care îmbracã uniforma în cadrul misiunilor și operațiunilor noastre. Aș dori sã profit de aceastã ocazie pentru a mulțumi României, unul dintre statele membre care contribuie la toate misiunile și operațiunile militare conduse de UE, pentru contribuțiile sale valoroase și foarte profesioniste".
***
Reuniunea se înscrie în seria activitãților care contribuie la îndeplinirea prioritãților asumate de cãtre România pe durata mandatului la Președinția Consiliului UE.
Printre prioritãțile țãrii noastre , pe parcursul celor șase luni de mandat la președinția Consiliului UE, se numãrã Politica de Securitate și Apãrare Comunã (PSAC), în cadrul cãreia se vor urmãri consolidarea inițiativelor privind dezvoltarea capabilitãților de apãrare ale UE, promovarea activã a dimensiunii practice a parteneriatului NATO-UE, valorificarea, în contextul dialogului transatlantic, a oportunitãților de cooperare generate prin dezvoltare PSAC și creșterea rolului și a credibilitãții UE ca actor regional și global în probleme de securitate și apãrare.
Biroul presã