
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Ziua Forþelor Terestre Române
„Suntem cu gândul, în aceastã zi importantã, la militarii noștri din teatrele de operații, dintre care cei mai mulți sunt camarazi de-ai dumneavoastrã, din Forțele Terestre. Urmãrim cu atenție și optimism starea celor doi rãniți transferați la Spitalul militar Landstuhl din Germania, precum și a celor rãmași în Baza militarã din Kandahar, și suntem cu gândul alãturi de familiile acestora și ale tuturor militarilor aflați în misiuni și operații externe, departe de casã, pe timpul celei mai mari sãrbãtori creștine, Sfintele Paști” a declarat ministrul Gabriel Leș.
În ceea ce privește contextul actual de securitate, ministrul Leș a afirmat cã România are obligaþia sã continue ºi sã intensifice eforturile naþionale pe dimensiunea de apãrare ºi securitate, în calitatea sa de stat membru al NATO ºi UE, iar „Forþele Terestre trebuie sã dispunã, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de capabilitãþi și sisteme moderne, flexibile ºi eficiente, interoperabile cu cele ale altor state aliate”.
În cadrul ceremoniei, condusã de ºeful SMFT, generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifãleanu, a avut loc decorarea Drapelului de Luptã al Statului Major al Forþelor Terestre cu Ordinului "Virtutea Militarã" în grad de Ofiþer cu însemn pentru militari, de pace, conferit de cãtre Președintele României, Klaus Johannis.
De asemenea, familiei regretatului general Ioan Sorin i-a fost conferitã Emblema de Onoare a Forþelor Terestre. Generalul Ioan Sorin a fost una dintre personalitãțile militare de excepție ale acestei categorii de forþe din ultimele decenii, acesta aflându-se la comanda Forþelor Terestre Române în perioadele 2004 - 2006 ºi 2012 - 2013.
* * *
Data de 23 aprilie 2019 are, în actualul context istoric aniversar naþional, profunde semnificaþii organizaþionale pentru Forþele Terestre Române. Sãrbãtoarea Forþelor Terestre Române din prezent marcheazã trecerea a 160 de ani de la implementarea, în Principatele Române Unite, a politicii militare a lui Alexandru Ioan Cuza.
Astãzi se poate afirma cã Forþele Terestre Române, cea mai numeroasã componentã a armatei, se prezintã ca o structurã combativã contemporanã cu exigenþele militare ale secolului XXI, cu personal experimentat, format profesional în instituþii de învãþãmânt de profil din þarã ºi strãinãtate, în procesul de instruire din cazãrmi ºi poligoane naþionale ºi internaþionale ºi, mai ales, în misiunile complexe din teatrele de operațiuni din ultimele decenii.
Fostul ofiþer al armatei imperiale romane, devenit, ulterior, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtãtorul de Biruinþã, este o valoare creºtinã preluatã de Forþele Terestre Române, prin tradiþie, din timpuri strãvechi, menþionându-se ca referinþã istoricã, epoca medievalã. Dat fiind simbolismul evident al faptelor Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, acesta a fost asimilat ca patron spiritual pentru oºtire, încã de pe vremea lui ªtefan cel Mare.
Biroul presã