
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
MESAJUL ministrului apãrãrii naþionale cu prilejul Zilei NATO – 5 aprilie 2020
Apartenenþa la NATO ne-a adus securitate ºi prosperitate, ne-a adus experienþã prin misiunile ºi exerciþiile aliate la care am participat ºi participãm. Integrarea în NATO a condus la modernizarea ºi profesionalizarea Armatei României.
Ziua NATO din acest an ne surprinde, atât pe noi, românii, cât și întreaga comunitate a Alianței, în mijlocul unei lupte cu un inamic invizibil dar redutabil, o luptã în care sunt angajate la maximum resursele naționale și aliate, o luptã în care fiecare dintre noi are un rol bine stabilit și își poate aduce o contribuție semnificativã în acest efort unanim de combatere a rãspândirii COVID-19.
În aceste momente de cumpãnã, este mai important ca oricând sã ne gândim la unitate, la spiritul de solidaritate care izvorãște din însãși rațiunea de a fi a Alianței, la cum putem sã ajutãm pe cei care au nevoie de noi sau unde putem sã cerem chiar noi ajutor.
Acest spirit de solidaritate a fost și este în continuare deja evidențiat cu rapiditate printr-o serie de acțiuni interaliate. Astfel, Republica Cehã doneazã echipamente de protecție Italiei și Spaniei, Germania primește pacienți din Italia și Franța, medici din Albania și Polonia merg în Italia, cel mai nou membru, Macedonia de Nord, folosește sistemul NATO de rãspuns la crize în activitãți de informare a cetãțenilor proprii.
Chiar în aceste zile, aeronave aliate transportã materiale ºi ajutoare, dovedind cã NATO are un rol important în rãspunsul la criza generatã de COVID-19. Alianþa susþine eforturile autoritãþilor, ale populaþiei civile inclusiv cu suport logistic, spitale de campanie, transport de pacienþi, dezinfectarea unor zone publice ºi protejarea graniþelor. Aliaþii din NATO îºi demonstreazã solidaritatea ºi coopereazã în lupta cu pandemia COVID-19.
România, la rândul sãu, a transportat cu aeronave militare proprii echipamente medicale din Turcia și Germania, iar aeronave din cadrul Unitãții Multinaționale de Transport Strategic au adus în țarã 90 de tone de echipamente de protecție din Coreea de Sud. Toate acestea sunt o dovadã în plus a rolului deosebit pe care Alianța îl are în ceea ce privește managementul crizelor și a capacitãții extraordinare de a pune laolaltã și utiliza resurse acolo unde este mai mare nevoie de ele.
Pandemia COVID-19 este o provocare pentru noi toți, poate cea mai mare provocare la adresa umanitãții de la încheierea celui de Al Doilea Rãzboi Mondial. Rãspunsul nostru va fi, încã o datã, dat de principiile definitorii ale Alianței: unitate, cooperare și sprijin reciproc.
Aș vrea sã amintesc aici rolul deosebit de complex al militarilor noștri aflați în misiuni și operații externe. Știu cã pandemia de coronavirus și ceea ce se întâmplã acasã cu familiile lor este o provocare în plus, care se adaugã stresul inerent al misiunilor, însã sunt convins cã aceștia își vor duce sarcinile la bun sfârșit, nouã revenindu-ne rolul de a avea grijã de familiile lor, aici, în țarã, rol pe care ni-l asumãm pe deplin de la nivelul echipei de conducere a MApN și pânã la nivelul grupurilor de sprijin familial constituite la nivelul unitãților trimițãtoare din țarã. Așa cum le-am și transmis în mod direct la începutul acestei sãptãmâni, vom avea grijã, împreunã cu conducerea Statului Major al Apãrãrii, ca situația celor rãmași acasã sã nu aibã de suferit de pe urma mãsurilor luate pentru limitarea rãspândirii COVID-19 și a faptului cã ei, militarii dislocați peste hotare, sunt departe de familiile lor.
Misiunea de bazã a Alianței, aceea a apãrãrii suveranitãții teritoriului aliat, este astãzi mai actualã ca oricând. Mediul de securitate din regiune și la nivel global rãmâne neschimbat, însã dupã aceastã perioadã criticã pot apãrea modificãri în modul de înțelegere a securitãții naționale din partea unor state. Și din acest motiv este important, ca stat membru al celei mai puternice alianțe politico-militare din lume, sã înțelegem rapid aceste schimbãri, sã ne adaptãm permanent, sã ne instruim la cele mai înalte standarde și sã continuãm programele de dotare și modernizare a echipamentului militar din Armata României.
În aceste zile, NATO a devenit mai puternicã prin acceptarea celui de-al 30-lea stat aliat: Republica Macedonia de Nord. Felicit noul stat aliat ºi sunt sigur cã împreunã cu România va avea o contribuþie importantã la stabilitatea Balcanilor de Vest.
De ziua NATO, sãrbãtoritã în fiecare an în prima duminicã din aprilie, aduc un omagiu tuturor militarilor care ºi-au jertfit viaþa în teatrele de operaþii sau în misiuni executate pe teritoriul naþional, în numele þãrii ºi pentru þarã. Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodatã. Tototdatã asigur familiile eroilor noºtri cã vor avea în Armata României permanent sprijin.
Îi asigur pe români cã Armata României este pregãtitã ºi instruitã pentru a face faþã oricãror situaþii ºi va fi tot timpul alãturi de þara ºi poporul cãrora le-a jurat credinþã.
Dragi militari,
Înțeleg momentele dificile prin care trecem, misiunile pe care le executați în țarã sau în afara acesteia prezintã, iatã, un nou grad de pericol, însã sunt sigur cã, prin respectarea procedurilor îndelung exersate și a noilor mãsuri de prevenție și limitare a rãspândirii COVID-19, vã veți duce pânã la capãt misiunile încredințate, alãturi de aliații si partenerii din NATO, precum și în țarã, împreunã cu colegii din Ministerul Afacerilor Interne. Sunt convins cã prin perseverențã, prin respectarea regulilor și prin punerea în practicã a cunoștințelor acumulate, vom învinge acest inamic nevãzut.
La mulți ani, României în NATO!
La mulți ani, Alianței Nord-Atlantice!
Biroul presã