
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Vizita membrilor comisiilor de apãrare la Academia Forțelor Terestre din Sibiu
Ministrul apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã, și șeful Statului Major al Apãrãrii, generalul-locotenent Daniel Petrescu, i-au însoțit marți, 23 martie, pe membrii celor douã Comisii pentru apãrare, ordine publicã și siguranțã naționalã din Parlamentul României, într-o vizitã de lucru la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bãlcescu” din Sibiu.
Pe timpul vizitei, parlamentarilor le-au fost prezentate misiunile, prioritãțile și programele de înzestrare ale Armatei României – în derulare și de perspectivã. De asemenea, membrii celor douã comisii au fost informați despre misiunea, obiectivele, programele și strategiile de dezvoltare ale Academiei Forțelor Terestre și le-au fost prezentate facilitãțile de învãțãmânt și cazare pe care instituția militarã de învãțãmânt superior le pune la dispoziția cadeților în procesul de formare.
Ministrul Ciucã a reliefat importanța faptului cã prima vizitã în unitãți ale MApN a membrilor Comisiilor pentru apãrare a fost într-o instituție de învãțãmânt superior „pentru a vedea care sunt valorile sistemului de formare, educare și dezvoltare a leadership-ului militar”.
„Vã aflați acum într-una dintre cele mai moderne instituții de învãțãmânt universitar din România, o instituție de mare valoare. Așa cum mi-am asumat încã de la audierile din Parlament, ne dorim sã vã asigurãm o transparențã totalã a instituției militare, a misiunilor, activitãții și programelor de înzestrare”, a spus ministrul apãrãrii naționale.
Președinții celor douã comisii parlamentare, senatorul Nicoleta Pauliuc și deputatul Constantin Șovãialã, au mulțumit gazdelor, în numele parlamentarilor prezenți la Sibiu, și au apreciat efortul depus de academie, „o instituție puternicã, capabilã sã anticipeze schimbãrile și sã ofere o educație de înaltã calitate, centratã pe student”.
Senatorii și deputații și-au exprimat disponibilitatea de a lua parte la mai multe astfel de activitãți, care au rolul de a aprofunda relațiile dintre Comisiile de apãrare și Ministerul Apãrãrii Naționale și de a dezvolta o colaborare fructuoasã în domeniul securitãții și apãrãrii.
Desfãșurarea activitãții a fost adaptatã actualului context pandemic, fiind respectate toate mãsurile de distanțare și protecție sanitarã.
***
Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bãlcescu” din Sibiu - ca parte integrantã a învãțãmântului superior militar, național și european - este o universitate de educație și cercetare științificã, specializatã în formarea ofițerilor pentru ForțeleTerestre ale Armatei României, care îmbinã în mod armonios tradiția educaționalã cu atuurile modernitãții și performanței generate de gradul de asigurare a calitãții în activitãțile didactice specifice.
În ultimii ani, instituþia de învãþãmânt universitar militar sibian a trecut printr-un amplu proces de modernizare, prin care s-a reuºit crearea unui campus militar integrat cu facilitãþi de instruire, pregãtire academicã, sportivã, de cazare ºi petrecere a timpului liber adaptate cerinþelor mediului educaþional actual.
Academia dispune de o bibliotecã digitalizatã, cu spaþii ºi echipamente moderne, care gestioneazã ºi întreþine fondul de carte, asigurând studenþilor accesul liber la dotãrile informatice necesare documentãrii rapide ºi eficiente asupra surselor bibliografice.
Amfiteatrele sunt dotate cu mobilier, sisteme de sonorizare ºi proiecþie de ultimã generaþie, care faciliteazã pregãtirea cadeþilor în condiþii foarte bune, iar laboratoarele moderne susþin specializãrile universitare, unele unice în România. De asemenea, academia dispune de un centru de modelare- simulare care are ca misiune formarea profesionalã a studenþilor prin asigurarea expertizei ºi capabilitãþilor tehnologice impuse de transformãrile în domeniu.
Muzeul instituþiei este complet digitalizat, istoria ºi tradiþiile primei ºcoli militare româneºti fiind puse în valoare prin intermediul unor panouri ºi InfoDesk-uri digitale, proiecþii interactive bilingve care descriu obiectele expuse, vitrine cu hologramã 3D ºi colecþii de armament pe care, de-a lungul timpului, elevii ºi studenþii instituþiei l-au utilizat în formarea educaționalã.
Biroul presã