
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Pregătire pentru apărare a persoanelor cu atribuții de conducere în domeniul administrației publice
Agenda discuțiilor, la care au luat parte miniștri și demnitari cu rang corespunzător acestora, secretari, subsecretari și consilieri de stat, a cuprins teme de interes precum Prioritățile politicii de apărare, conform noilor documente de planificare a apărării la nivel național și departamental, Armata României – misiuni și priorități în 2021 sau Dimensiunea interinstituțională a proiectului PESCO (Cooperarea Structurată Permanentă) privind Mobilitatea Militară.
Convocarea, planificată cu mai mult timp în urmă, a fost organizată în baza Hotărârii Guvernului nr. 969/2007 privind organizarea, desfășurarea și conducerea pregătirii pentru apărare a persoanelor cu atribuții de conducere în domeniul administrației publice, la nivel central și local, și în baza Decretului Președintelui României nr.1137 din 23.12.2020 prin care a fost învestit un nou Guvern al României.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, adresându-se participanților, a subliniat importanța acestei convocări de pregătire. „Vă propunem să ne cunoașteți, pentru că vrem să știți că Armata României este formată din profesioniști care își cunosc meseria și care nu vor ezita niciodată să își apere țara. Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru că nu putem face asta singuri și nici nu o vom putea face fără o pregătire temeinică și o dotare corespunzătoare”, a spus ministrul Ciucă.
În cadrul temei „Armata României – misiuni și priorități în 2021”, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a prezentat misiunile și obiectivele Armatei României și prioritățile în dezvoltarea capabilităților, în baza nivelului de ambiție al instituției militare și a implementării concluziilor Analizei Strategice a Apărării. „Până în 2024, urmărim să consolidăm capabilitățile prezente, asigurând cea mai bună capacitate de reacție cu mijloacele din dotare, să dezvoltăm capabilități relevante, folosind judicios fondurile pentru dotare și să ridicăm nivelul de educație al personalului pentru realizarea saltului calitativ la cerințele războiului modern”, a declarat șeful SMAp.
De asemenea, șeful Apărării a evidențiat creșterea riscurilor și amenințărilor în regiune, importanța anticipării strategice, a poziționării și capacității de reacție a Armatei României, precum și rolul vital al contribuțiilor aliaților în scopul creșterii nivelului de securitate națională și regională.
Biroul presă