
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Noi mãsuri de creștere a capacitãții de acțiune a spitalelor MApN pentru combaterea COVID-19 și diversificarea fluxurilor de vaccinare a populației
Astfel, spitalul militar din Craiova va putea prelua din cazuistica infectãrilor cu noul coronavirus prin punerea la dispoziție a unui numãr de 10 paturi pentru tratarea cazurilor ușoare și medii și douã paturi ATI.
Spitalul Modular de la Lețcani, deservit de o echipã de 35 de persoane detașate de la MApN și personal medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, a preluat pânã astãzi, 14 octombrie ora 10.00, un numãr de 23 pacienți pe secția de boli infecțioase și șase pacienți în secția de Terapie Intensivã, aceasta urmând a fi extinsã, gradual, pânã la un numãr de 48 de paturi.
Ministerul Apãrãrii Naționale continuã implementarea și a altor mãsuri de creștere a capacitãții de acțiune în direcția prevenirii și combaterii îmbolnãvirilor cu COVID-19, precum și asigurarea vaccinãrii populației în cadrul centrelor de vaccinare proprii, astfel:
Toate cele 11 spitale militare și cele trei unitãți sanitare mobile din București, Constanța și Timișoara sunt în proces de extindere a capacitații operaționale, fiind în stadiul final de autorizare a unor noi paturi pentru tratare a pacienților cu COVID-19 pentru forme ușoare, medii sau severe/critice. În acest sens, în rețeaua medicalã a MApN va fi mãritã capacitatea de tratare la un numãr de 388 pacienți cu forme ușoare, medii și severe/critice de COVID-19, fațã de 239 câți reprezenta capacitatea anterioarã. O atenție deosebitã este acordatã cazurilor severe/critice, pentru care sunt în fazã finalã de operaționalizare 10 paturi suplientare, ajungând la 86 paturi ATI și a cazurilor medii, pentru care sunt operaționalizate 18 paturi suplimentare cu suport oxigen cu flux normal, numãrul total urcând, astfel, la 302. De asemenea, rețeaua medicalã a MApN dispune și de un numãr de 204 paturi pentru cazurile ușoare COVID-19, cazuri care nu necesitã suport oxigen.
În același timp, rețeaua sanitarã proprie a MApN continuã sã asigure zilnic 34 de fluxuri de vaccinare cu vaccinurile Pfizer și Moderna, în cele 11 spitale militare din țarã, și în cadrul Institutului Național de Medicinã Aeronauticã și Spațialã „General Aviator Victor Atanasiu”, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militarã „Cantacuzino” și Centrului de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu al Armatei „Acad. Ștefan Milcu” din București. Suplimentar, se asigurã și vaccinarea cu serul Johnson&Johnson în cadrul centrelor de vaccinare care funcționeazã în spitalele militare din Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Sibiu și Timișoara, iar în București acest vaccin poate fi adminstrat în centrul care funcționeazã la CMDTA „Acad. Ștefan Milcu”, din strada profesor Grigore Cobãlcescu nr. 26, sector 1.
Forțele Aeriene Române sunt pregãtite în orice moment, sã punã la dispoziție, la solicitarea autoritãților, capabilitãți de transport aerian, atât în țarã, cât și în strãinãtate, adaptate pentru transport persoane, dar și pentru materiale sanitare destinate prevenirii infectãrii cu virusul SARS-Cov-2.
Biroul presã