Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Conferința internațională „Gândirea Militară Românească”
Deschiderea oficială a conferinței va avea loc joi, 11 noiembrie, începând cu ora 13.00, cu intervențiile unor reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe și ai Alianței Nord-Atlantice.
La activitate va participa un număr de aproximativ 60 de specialiști cu expertiză recunoscută în domeniul securității din țară și din străinătate, reprezentanți ai categoriilor de forțe, ai instituțiilor de învățământ militar și civil, colaboratori ai revistei „Gândirea Militară Românească”, cercetători, specialiști și experți militari și din alte instituții aparținând Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, cursanți, masteranzi și doctoranzi. Conferința este organizată în colaborare cu parteneri instituționali precum: Institutul Diplomatic Român, New Strategy Center, Centrul de prevenire a conflictelor & Early Warning și Asociația Servicii Integrate de Apărare, Securitate și Intelligence.
Prin tema propusă în acest an se urmărește realizarea unor dezbateri constructive privind provocările actuale din Regiunea Mării Negre, având în vedere cele mai recente evoluții ale mediului de securitate la nivel regional și global, precum și influența tehnologiilor emergente și disruptive asupra conceptului de securitate.
În cadrul celor patru secțiuni vor fi organizate nouă dezbateri, plecând de la următoarele subiecte: Postura NATO privind descurajarea în Regiunea Mării Negre; Reziliența și securitatea tehnologică în Regiunea Extinsă a Mării Negre; Planuri, politici, strategii pentru asigurarea securității în regiunea Mării Negre; Securitate regională versus securitate națională în regiunea Mării Negre; Furnizori și consumatori de securitate la Marea Neagră; Intelligence acționabil în dinamica provocărilor geopolitice transformaționale de la Marea Neagră; România și conflictele militare la Marea Neagră în sec. XIX-XX; Aplicații ale tehnologiilor emergente și disruptive pentru planificarea operațiilor militare în spațiul cibernetic; Educația, vector principal pentru înțelegerea și promovarea culturii de securitate; Modificări structurale în politica de securitate națională.
Dezbaterile sunt deschise publicului iar prezentările panelurilor, participanții și programul detaliat sunt disponibile pe pagina web a conferinței, la următoarea adresă: https://gmr.mapn.ro/pages/view/171. Toți cei interesați de subiectele menționate vor putea participa (în limita spațiului pe care îl permite aplicația online), prin completarea formularului de înregistrare disponibil la aceeași adresă.
Conferința va fi transmisă și pe canalul de YouTube al revistei disponibil la acest link: https://www.youtube.com/channel/UCx79nOpsV-AotdRVW0vgEJA, precum și pe platforma video a MApN ce poate fi accesată de la linkul: https://armed.mapn.ro.
Biroul presă