Ministrul apãrãrii naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apãrãrii, generalul Daniel Petrescu, au participat marți, 1 februarie, la ședințele de autoevaluare a activitãții pentru anul 2021 ale categoriilor de forțe ale Armatei României.
La sediul Statului Major al Forþelor Terestre (SMFT), generalul-maior Iulian Berdilã, șeful categoriei de forțe, a prezentat modul de îndeplinire a obiectivelor stabilite în anul 2021, an marcat semnificativ de pandemia de COVID-19.
Șeful SMFT a trecut în revistã cele mai importante aspecte ale activitãții de anul trecut,
evidențiind creșterea capacitãții comandamentelor în asigurarea comenzii și controlului forțelor, sprijinul pentru constituirea Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est (HQ MNC-SE), continuarea demersurilor pentru dezvoltarea capacitãții operaționale a forțelor terestre și, nu în utimul rând, redimensionarea instrucției pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, concomitent cu respectarea angajamentelor faþã de structurile aliate ºi partenere, în condițiile limitãrilor impuse de efectele
pandemiei.
În anul evaluat, Forțele Terestre Române au realizat și menținut capabilitãțile de apãrare robuste ºi reziliente, credibile, interoperabile ºi flexibile, în scopul îndeplinirii misiunilor specifice și a angajamentelor asumate de România ca stat membru al NATO și al UE. Totodatã, Forțele Terestre Române au depus eforturi susþinute pentru acordarea sprijinului autoritãților centrale și locale în gestionarea crizei provocate de pandemiade COVID-19.
Cu privire la domeniul modernizãrii Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilã a subliniat pașii importanți fãcuți în aceastã direcție de structurile subordonate, în principal prin continuarea programelor și proiectelor esențiale de înzestrare.
La finalul ºedinþei de bilanþ, ºeful Forþelor Terestre Române a menþionat prioritãþile SMFT pentru anul 2022. Dintre acestea, a evidențiat creșterea nivelului de operaționalizare prin consolidarea structurilor ºi dezvoltarea capacitãții operaționale, optimizarea programelor de formare inițialã și continuã, pregãtirea militarilor pe noile sisteme de armament, tehnicã militarã ºi echipamente intrate în dotare, planificarea, organizarea și desfãșurarea, la standarde ridicate, a exercițiilor naþionale ºi multinaþionale.
Tot pe 1 februarie, echipa de conducere a MApN s-a deplasat la sediul Statului Major al Forțelor Aeriene (SMFA).
În cadrul activitãþii de autoevaluare, șeful SMFA, generalul-locotenent Viorel Panã, a prezentat modul de îndeplinire a obiectivelor asumate pentru anul 2021, cele mai importante fiind reprezentate de accelerarea procesului de consolidare a capacitãții de luptã a structurilor Forțelor Aeriene pentru asigurarea supravegherii și avertizãrii timpurii, descurajãrii și respingerii acțiunilor aeriene agresive la adresa României. Forțele Aeriene Române au depus eforturi susþinute pentru sprijinirea autoritãților centrale și locale în gestionarea crizei provocate de pandemia de COVID-19, prin transportarea, în þarã ºi strãinãtate, atât a pacienþilor infectaþi cu virusul SARS-CoV-2, cât ºi a materialelor sanitare necesare sistemului medical.
În anul 2021, Statul Major al Forþelor Aeriene și-a îndeplininit obiectivul general, precum și obiectivele specifice stabilite, și are capacitatea de a conduce acțiunile de apãrare a integritãții spațiului aerian național, concomitent cu continuarea procesului de dezvoltare și consolidare a capacitãții de luptã a marilor unitãți și unitãți din subordine.
În cadrul ședinței de bilanț a Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), desfãșuratã în aceeași zi,
contraamiralul Mihai Panait, șeful acestei categorii de forțe, a prezentat ministrului apãrãrii naționale, Vasile Dîncu, și șefului Statului Major al Apãrãrii, generalul Daniel Petrescu, modul de îndeplinire a obiectivelor pe care Forțele Navale Române le-au avut în anul 2021.
Forțele Navale au avut trei obiective principale - desfãșurarea în siguranțã a misiunilor; îmbunãtãțirea condițiilor de învãțãmânt, de instruire și de muncã; dezvoltarea programelor de reparații, modernizare și înzestrare. Militarii din Forțele Navale Române au îndeplinit toate misiunile planificate anul trecut, în plan național și în cadru aliat, cea mai importantã dintre acestea fiind participarea la Operația Uniunii Europene EUNAVFOR MED „Irini”, pentru o perioadã de trei luni, cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bãlescu”, în Marea Mediteranã. Totodatã, Forțele Navale Române au participat cu fregata „Regina Maria” la Operația NATO „Sea Guardian” din Marea Mediteranã, asigurând comanda grupãrii navale. De asemenea, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” și fregata „Regina Maria” au participat la toate dislocãrile grupãrilor navale permanente ale NATO din Marea Neagrã.
Referitor la condițiile de învãțãmânt și instruire, șeful SMFN a exemplificat câteva dintre realizãrile din anul 2021, precum darea în funcțiune a unor noi laboratoare (echipamente și sisteme de navigație, oceanografie, limbi strãine), sãli de clasã cu table interactive, modernizarea Centrului de Pregãtire Marinãreascã și Sporturi Nautice de la Palazu Mare și altele.
Cu privire la programele de reparații, modernizare și înzestrare, planificate în anul 2021, contraamiralul Panait a afirmat cã „modernizarea Forțelor Navale Române este o necesitate, iar situația complexã de securitate din Marea Neagrã impune o politicã navalã adaptatã contextului actual, pentru a putea sã ne respectãm angajamentele”.
Prin bugetul avut la dispoziție, au fost fãcuți pași importanți pentru modernizarea platformelor navale din dotare și pentru achiziția de tehnicã nouã. Eforturile s-au concentrat pe prezența navalã permanentã pe mare, pe fluviu și în zona de responsabilitate, pe contribuția la îndeplinirea angajamentelor țãrii noastre fațã de NATO și UE, precum și pe desfãșurarea unui program complex de instruire, în vederea menținerii la nivel înalt a capacitãții de luptã.
Obiectivele principale ale Forțelor Navale Române, pentru anul 2022, sunt asigurarea unui nivel ridicat al capacitãții de reacție, proiectarea unor capabilitãți necesare și relevante pentru îndeplinirea misiunilor încredințate, precum și creșterea nivelului de pregãtire a personalului și operaționalizarea gradualã a forțelor.
Un element foarte important al anului 2022, pentru Forțele Navale Române, îl reprezintã participarea, pentru al doilea an consecutiv, la Operația Uniunii Europene „Irini” și pentru a șasea oarã consecutiv la Operația NATO „Sea Guardian”, ambele desfãșurate în Marea Mediteranã.
La finalul ședințelor de evaluare, ministrul Vasile Dîncu a apreciat activitatea categoriilor de forțe în anul trecut. Totodatã, ºi-a exprimat convingerea cã militarii Armatei României îºi vor face în continuare datoria cu profesionalism ridicat, fiind gata oricând sã facã faþã cu succes tuturor misiunilor planificate alãturi de aliați și demonstrând cã sistemul de pregãtire și de instruire corespunde standardelor de calitate ale NATO și UE.