Militarii aliați care execută misiuni de Poliție Aeriană Întărită împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu vor fi vizitați marți, 1 martie, de șefii Forțelor Aeriene din Germania, Italia și România.
Cu acest prilej, de la ora 12.00, se va desfășura o activitate demonstrativă privind modul de executare în comun a unei misiuni de Poliție Aeriană Întărită, la care vor participa aeronave aparținând Forțelor Aeriene Germane, Forțelor Aeriene Italiene și Forțelor Aeriene Române.
În executarea acestui exercițiu este inclusă și interceptarea unei aeronave „țintă”, reprezentată de un avion de transport C - 27 J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române, care va evolua pe traiectul Baza 90 Transport Aerian Otopeni – Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și, ulterior, pe traiectul Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu – Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”
– Baza 90 Transport Aerian Otopeni. La finalul exercițiului, după aterizarea în Baza 86 Aeriană de la Fetești, va fi organizat un eveniment dedicat mass-media constând într-o expoziție statică și oportunități pentru interviuri cu militari români și americani.
În prezent, Forțele Aeriene Române execută alături de militari din forțele aeriene ale Italiei, Germaniei și Statelor Unite, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO pentru apărarea spațiului aerian național.
***
În atenția redactorilor și reporterilor:
Redactorii și reporterii interesați să participe la ceremonie sunt rugați să transmită până sâmbătă, 26 februarie, ora 12.00, pe adresa de e-mail proff@roaf.ro, datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, instituția media pe care o reprezintă și numărul de telefon), datele de identificare ale autovehicului de transport.
- Jurnaliștii acreditați care sosesc direct la sediul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu vor fi așteptați marți, 1 martie, între orele 09.45-10.15 la Punctul de control nr. 4 al bazei (strada Tudor Vladimirescu, nr.1-3, localitatea Mihail Kogalniceanu). Persoană de contact: sergent Narcisa Tuță, tel. 0764.732.822;
- Jurnaliștii acreditați care doresc să se deplaseze din București cu un mijloc de transport pus la dispoziție de MApN vor fi așteptați marți, 1 martie, între orele 05.30 și 06.00, la sediul Ministerului Apărării Naționale (str. Izvor nr 110, sector 5). Persoană de contact: locotenent-colonel Constantin Bălan, tel. 0732.634.341.
În atenția cameramanilor și fotografilor:
Cameramanii și fotografii care doresc să preia imagini de la bordul aeronavei C - 27 J Spartan pe timpul exercițiului de interceptare sunt rugați să transmită până sâmbătă, 26 februarie, ora 12.00, pe adresa de e-mail proff@roaf.ro, datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, instituția media pe care o reprezintă și numărul de telefon).
- Având în vedere numărul limitat de locuri la bordul aeronavei, va fi permis accesul unei singure persoane pentru fiecare organizație mass-media, pe un singur traiect de zbor, în limita locurilor disponibile, în ordinea recepționării solicitărilor de acreditare. Traiectul de zbor repartizat va fi comunicat fiecărui solicitant după finalizarea acreditării.
- Cameramanii și fotografii acreditați pentru preluarea imaginilor pe timpul primului traiect de zbor (Baza 90 Transport Aerian Otopeni – Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu) vor fi așteptați marți, 1 martie, în intervalul orar 08.00 – 08.30, la sediul Bazei 90 Transport Aerian Otopeni (str. Zborului nr 1), pentru îmbarcare în aeronavă. Cameramanii acreditați pentru preluarea de imagini pe timpul celui de-al doilea traiect de zbor se vor îmbarca în aeronavă după încheierea activităților din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Persoană de contact: căpitan Laura Cucoș, tel. 0740.874.248.
***
La finalizarea activității din Baza 86 Aeriană, toți reprezentanții mass-media se vor întoarce la București cu autocarul pus la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale sau cu aeronava la bordul căreia au fost acreditați pentru cel de-al doilea traiect de zbor.
Accesul la activități se va face în baza actului de identitate, a legitimației de presă și a certificatului digital al UE privind COVID-19, conform prevederilor legale în vigoare.
***
Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității între Forțele Aeriene Române, cele italiene, americane și germane.
Poliția aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței.
Misiunea principală a serviciului de luptă-poliție aeriană este apărarea spațiului aerian național, prin interceptarea aeronavelor care pătrund pe teritoriul național fără autorizație, din diverse motive.