Vã semnalãm noi tentative de rãspândire de documente și informații false în legãturã cu așa-zise demersuri ale MApN pentru pregãtirea mobilizãrii rezerviștilor.
Documentele din imagini, care au fost distribuite în municipiile Cluj-Napoca și Brașov, reprezintã falsuri. În legãturã cu acestea, au fost sesizate autoritãțile judiciare.
Precizãm cât se poate de clar cã Ministerul Apãrãrii Naționale nu solicitã astfel de date persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințãri cãtre populație în formele în care sunt redactate aceste false adrese.
Singura situație în care cetãþenii încorporabili sau rezerviºtii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevãzutã de Legea nr. 446/2006 privind pregãtirea populației pentru apãrare, care, la articolul 51, menționeazã cã „centrele militare pot chema recruþii ºi militarii rezerviºti pentru precizarea unor date în legãturã cu situaþia lor militarã o datã pe an”. Aceastã procedurã nu vizeazã toți rezerviștii și se desfãșoarã în fiecare an, fãrã sã aibã legãturã cu situația de securitate din Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de cãtre reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.
Reiterãm faptul cã în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu ºi trecerea la serviciul militar pe bazã de voluntariat.
Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretãrii stãrii de rãzboi, a stãrii de mobilizare, precum ºi pe timpul stãrii de asediu (art. 3 din legea menționatã).
Recomandãm cetãțenilor care primesc documente asemãnãtoare celor din imagini sã nu dea curs solicitãrilor, sã se informeze, dupã caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cãrora au domiciliul.
Datele de contact ale acestor structuri sunt disponibile pe pagina de internet a ministerului, la adresa urmãtoare: https://www.mapn.ro/contact/centre_militare/.
Nu este pentru prima datã când, în contextul generat de conflictul din Ucraina, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generalã a așa-ziselor pregãtiri pentru reluarea încorporãrilor sau mobilizarea cetãțenilor români cu obligații militare.
Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastrã, pe baza unor speculații și interpretãri care nu au legãturã cu realitatea.
Ministerul Apãrãrii Naționale a semnalat public aceste tentative, inclusiv pe platforma InfoRadar, dedicatã combaterii dezinformãrii, https://inforadar.mapn.ro/.