Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 1


Militarii români participanți la misiunea ALTHEA se întorc acasă


Ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, le va ura „Bun venit!” militarilor din Forțele Aeriene Române care au participat la misiunea ALTHEA din Bosnia-Herțegovina, în cadrul unei ceremonii de întâmpinare ce va avea loc vineri, 6 ianuarie 2006, ora 10.00, la Baza 90 Transport Aerian din București.

Jurnaliștii care doresc să participe la acest eveniment sunt invitați să contacteze Compartimentul Relații Publice al Statului Major al Forțelor Aeriene, telefon 231 53 79, 0722 412 200 (căpitan comandor Liliana Tănase).

* * *

Misiunea Uniunii Europene în Bosnia-Herțegovina (operațiunea ALTHEA) a fost lansată pe data de 2 decembrie 2004.

Forțele Aeriene Române au participat în cadrul acestei misiuni cu două detașamente a câte 42 de militari și patru elicoptere IAR – 330 SOCAT. Primul detașament, ALPHA a decolat de la Baza 90 Transport Aerian, cu destinația Banja Luka, în ianuarie 2005, fiind înlocuit, în iulie 2005, de detașamentul BRAVO.

Pe perioada mandatului, elicopterele IAR-330 SOCAT au îndeplinit peste 600 de misiuni de recunoaștere aeriană, transport de tehnică și personal, supraveghere a căilor de comunicații rutiere, căutare-salvare și evacuare medicală, însumând aproximativ 1200 ore de zbor. Pentru Forțele Aeriene Române, Althea a fost prima misiune într-un teatru de operații după cel de-al doilea război mondial.

România continuă participarea la misiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina cu aproximativ 80 militari. Un pluton de poliție militară (23 militari) se află dislocat la Butmir, lângă Satajevo, în cadrul Unității Integrate de Poliție. Plutonul îndeplinește, sub control operațional italian, misiuni de patrulare și participă, în colaborare cu forțele EUFOR, la menținerea ordinii publice. Un alt pluton, de transport (28 militari), se află la Bugojno și la Banja Luka, iar ofițeri de stat major își desfășoară activitatea în Comandamentul EUFOR.Biroul de Presa al M.Ap.N.