Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 38


Premiile Revistei „Gândirea militară românească”


Ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, i-a felicitat astăzi, cu ocazia decernării Premiilor naționale ale revistei «Gândirea militară românească», pe autorii lucrărilor premiate, precum și pe toți cei ale căror cărți au fost nominalizate, pentru contribuția importantă pe care au adus-o la dezvoltarea teoriei militare.

Șeful Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan, a înmânat cele cinci distincții, astfel:
• Premiul „General de brigadă Constantin Hîrjeu” a fost oferit dr. Luiza Kraft, pentru lucrarea „Strategii de diagnosticare, optimizare și menținere a stării de comunicare în organizația militară”.
• Premiul „Locotenent-colonel Mircea Tomescu” a fost înmânat lui Anatol Leșcu pentru cartea „Românii în Armata Imperială Rusă”.
• Premiul „Mareșal Alexandru Averescu” a fost acordat unui colectiv coordonat de viceamiralul dr. Gheorghe Marin, pentru volumul „Marea Neagră – spațiu de confluență a intereselor geostrategice”.
• Premiul „General de divizie Ștefan Fălcoianu” a fost oferit generalului de brigadă medic dr. Ioan Sîrbu, pentru cartea „Performanța medico-militară în implantologia orală”.
• Premiul ”General de corp de armată Ioan Sichitiu” a fost înmânat generalului-maior dr. Cristea Dumitru, pentru lucrarea „Sisteme C 4 I”.

De asemenea, ministrul Atanasiu a oferit o diplomă de excelență generalului (r) Ion Tutoveanu, pentru merite excepționale în promovarea intereselor și valorilor instituției militare.

Primul număr al revistei «Gândirea militară românească» a apărut la 15 februarie 1864, sub denumirea «România militară». La 1 ianuarie 1898, publicația a devenit, prin Înalt Decret Regal, revista oficială a Marelui Stat Major. În decursul existenței sale, revista a găzduit elaborări teoretice de excepție ale liderilor Armatei României, publicația fiind cel mai important instrument teoretic în susținerea dezvoltării instituției militare naționale. În prezent, revista este angajată în procesul de transformare a organismului militar românesc, în paginile ei regăsindu-se teze, idei și concepte care dau sens și substanță noii instituții militare naționale.
Premiile nationale ale revistei se acordă anual celor mai valoroase producții conceptuale din domeniul teoriei și al științei militare.

Alte informații despre revista «Gândirea militară românească» pot fi accesate la http://gmr.mapn.ro.
Biroul de Presa al M.Ap.N.