
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
JURĂMÂNT MILITAR ÎN UNITĂȚI ALE M.Ap.N.
Sâmbătă, 11 martie, în unități ale Ministerului Apărării Naționale vor avea loc ceremonialuri militare și religioase prilejuite de depunerea jurământului militar de către tinerii care au fost încorporați pe parcursul lunii februarie a.c.
Astfel, aproximativ 2.500 de militari în termen și cu termen redus, dintre care peste 700 în București, vor rosti jurământul de credință față de țară în prezența unor generali și ofițeri reprezentând diverse eșaloane militare, a unor oficialități locale, și a invitaților, familii și prieteni, cadre militare în rezervă și retragere, veterani de război etc.
În București, ceremonialurile vor avea loc, începând cu ora 9.00, la Regimentul 30 Gardă și Protocol „Mihai Viteazu” (Strada General Vasile Milea, nr. 5-7) și la Brigada 122 Logistică (Strada Antiaeriană, nr. 12).
* * *
Militarii în termen care depun jurământul sâmbătă vor fi trecuți în rezervă în a doua parte a lunii decembrie 2006, în perspectiva intrării în vigoare a Legii nr. 395, din 16.12.2005, privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.
Ultimele încorporări ale recruților vor avea loc în luna iunie a.c. pentru militari cu termen redus, respectiv în octombrie 2006, pentru militari în termen.Toți militarii în termen și cu termen redus care vor fi trecuți în rezervă în decembrie vor avea prioritate la angajarea ca soldați și gradați voluntari în unitățile M.Ap.N., din rândul acestora urmând să fie selecționați viitorii subofițeri ai armatei.
Proiectul Legii privind statutul soldaților și gradaților voluntari, care urmează să fie adoptat până în luna iunie 2006, prevede o serie de avantaje pe care le vor avea tinerii care doresc să devină militari profesioniști, cum ar fi:
• Soldații și gradații voluntari semnează, la angajare, un contract pentru o perioadă determinată, care poate fi de până la patru ani, iar următoarele contracte pot avea durata de 2-3 ani fiecare, până la limita de vârstă în grad.
• În afară de solda lunară, soldații și gradații voluntari vor avea dreptul la echipament și hrană gratuite, precum și la asistență medicală și medicamente, gratuite, în condițiile legii. Ei vor putea beneficia de documente militare de transport gratuit pentru efectuarea concediului de odihnă sau în cazul mutării d intr-o garnizoană în alta, precum și compensație lunară pentru chirie, sau de locuință de intervenție.
• De asemenea, soldații și gradații voluntari vor putea fi trimiși la studii în țară și în străinătate, asumându-și obligația de a lucra în armată, pentru perioade determinate.
• Vechimea în serviciu în calitate de militar voluntar se va lua în calcul la stabilirea pensiei și a altor drepturi de asigurări sociale.
• Această categorie de militari va reprezenta singura sursă pentru formarea subofițerilor. Indiferent de gradul pe care îl au, soldații și gradații voluntari vor putea fi selecționați, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, pentru a urma cursul de bază pentru formarea deprinderilor de comandă ale subofițerilor.
• Proiectul de lege prevede posibilitatea ca militarii voluntari să participe la misiuni internaționale, în funcție de nevoile Ministerului Apărării Naționale.
Biroul de Presa al M.Ap.N.