Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 107


Teodor Atanasiu: “Vom continua s participm activ la edificarea unui mediu internaional stabil i sigur”


“NATO nseamn foarte mult pentru Romnia; este o Alian a spiritului liber, a valorilor democratice”, a spus astzi ministrul aprrii naionale, Teodor Atanasiu, n cadrul reuniunii "NATO n perspectiva Summit-ului de la Riga", manifestare dedicat Zilei NATO n Romnia. Atanasiu consider c parteneriatele dezvoltate de Alian “faciliteaz i o anumit interoperabilitate n gndire, reprezentnd un beneficiu intrinsec al factorilor implicai n dialogul pe probleme de securitate”.

Teodor Atanasiu s-a referit, n discursul su, la transformrile pe care le parcurge Armata romn n prezent, transformri prin care se urmrete pe de-o parte, alinierea la evoluiile din cadrul NATO, inclusiv n domeniul nzestrrii, iar pe de alt parte, continuarea reformelor interne, orientate spre edificarea unor structuri militare moderne i flexibile.

Ministrul aprrii naionale a menionat c amplasarea unor faciliti militare americane pe teritoriul rii noastre va conduce la ntrirea profilului strategic al Romniei, de aliat activ n cadrul NATO, de partener euro-atlantic ferm angajat n contracararea ameninrilor la adresa securitii, simetrice i asimetrice.

“Dinamica mediului de securitate sugereaz o strategie de tip expediionar, care presupune un spectru larg de misiuni i operaiuni: aprare colectiv, rspuns la crize, sprijin pentru stabilizare i reconstrucie, misiuni pentru care este nevoie de capabiliti adecvate, de cooperare intensificat cu partenerii i cu organizaiile internaionale”, a menionat ministrul aprrii.

Referindu-se la necesitatea ncurajrii proceselor democratice din zona extins a Mrii Negre i din Balcanii de Vest - zone de importan strategic pentru ara noastr – Atanasiu a spus c aceste regiuni pot fi stabilizate prin „fora gravitaional” a NATO i a Uniunii Europene cu folosirea expertizei statelor din zon. “Consultrile pe tema Mrii Negre sunt binevenite, soluiile de securitate trebuind gndite nainte de un posibil dezghe al conflictelor din Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, Nagorno-Karabah”, a adugat Teodor Atanasiu.

Ministrul aprrii s-a referit i la “contribuia tangibil a Europei de Sud-Est la stabilizarea Afghanistanului”, prin dislocarea n aceast ar a Brigzii multinaionale SEEBRIG. “Ne vom respecta toate angajamentele asumate i vom continua s participm activ la edificarea unui mediu internaional stabil i sigur”, a adugat Teodor Atanasiu.


Biroul de Presa al M.Ap.N.