Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 107


Teodor Atanasiu: “Vom continua să participăm activ la edificarea unui mediu internațional stabil și sigur”


“NATO înseamnă foarte mult pentru România; este o Alianță a spiritului liber, a valorilor democratice”, a spus astăzi ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, în cadrul reuniunii "NATO în perspectiva Summit-ului de la Riga", manifestare dedicată Zilei NATO în România. Atanasiu consideră că parteneriatele dezvoltate de Alianță “facilitează și o anumită interoperabilitate în gândire, reprezentând un beneficiu intrinsec al factorilor implicați în dialogul pe probleme de securitate”.

Teodor Atanasiu s-a referit, în discursul său, la transformările pe care le parcurge Armata română în prezent, transformări prin care se urmărește pe de-o parte, alinierea la evoluțiile din cadrul NATO, inclusiv în domeniul înzestrării, iar pe de altă parte, continuarea reformelor interne, orientate spre edificarea unor structuri militare moderne și flexibile.

Ministrul apărării naționale a menționat că amplasarea unor facilități militare americane pe teritoriul țării noastre va conduce la întărirea profilului strategic al României, de aliat activ în cadrul NATO, de partener euro-atlantic ferm angajat în contracararea amenințărilor la adresa securității, simetrice și asimetrice.

“Dinamica mediului de securitate sugerează o strategie de tip expediționar, care presupune un spectru larg de misiuni și operațiuni: apărare colectivă, răspuns la crize, sprijin pentru stabilizare și reconstrucție, misiuni pentru care este nevoie de capabilități adecvate, de cooperare intensificată cu partenerii și cu organizațiile internaționale”, a menționat ministrul apărării.

Referindu-se la necesitatea încurajării proceselor democratice din zona extinsă a Mării Negre și din Balcanii de Vest - zone de importanță strategică pentru țara noastră – Atanasiu a spus că aceste regiuni pot fi stabilizate prin „forța gravitațională” a NATO și a Uniunii Europene cu folosirea expertizei statelor din zonă. “Consultările pe tema Mării Negre sunt binevenite, soluțiile de securitate trebuind gândite înainte de un posibil dezgheț al conflictelor din Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, Nagorno-Karabah”, a adăugat Teodor Atanasiu.

Ministrul apărării s-a referit și la “contribuția tangibilă a Europei de Sud-Est la stabilizarea Afghanistanului”, prin dislocarea în această țară a Brigăzii multinaționale SEEBRIG. “Ne vom respecta toate angajamentele asumate și vom continua să participăm activ la edificarea unui mediu internațional stabil și sigur”, a adăugat Teodor Atanasiu.


Biroul de Presa al M.Ap.N.