Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent- colonel Ion Ciontea

 


Comunicat nr. 138


Intervenții executate de militari în ziua Sfintelor Paști


Duminică, 23 aprilie a.c., forțe și mijloace aparținând Ministerului Apărării Naționale au executat, la solicitarea autorităților centrale și locale, 17 intervenții în localitățile Fetești, județul Ialomița, Rast, Negoi, Bistreț, Ostroveni, Cârna și Bechet, județul Dolj, Frecăței, Țăcău și Noianu-Vărsătura, din județul Brăila.

1.500 de militari, organizați pe 3 schimburi, având la dispoziție 73 de mijloace tehnice, au instalat 85 de corturi militare și au asigurat hrănirea a peste 1.400 de sinistrați din aceste zone, au consolidat și înălțat diguri pe o lungime totală de 8.000 de metri.

Au fost puse la dispoziția populației afectate de inundații 800 saltele, 2 autospeciale destinate îmbăierii, iar elicoptere de tipul IAR 330 au transportat 26 de tone de saci cu nisip, pentru astuparea breșelor din diguri, și au executat misiuni de recunoaștere.

În cursul nopții de duminică spre luni celor 1500 de militari li s-au adăugat alți 400. La ora actuală forțe ale Ministerului Apărării Naționale acționează, în continuare, pentru constituirea taberelor militare destinate adăpostirii și hrănirii sinistraților, evacuarea populației, consolidarea digurilor și transportul materialelor de primă necesitate.

În baza instrucțiunilor aprobate de ministrul apărării naționale, domnul Teodor Atanasiu, Statul Major General și categoriile de forțe ale armatei au organizat dispozitivul de intervenție, asigurând acțiunea în timp scurt, la solicitarea autorităților, a forțelor și mijloacelor necesare. Toate unitățile militare din apropierea zonelor afectate de inundații sunt pregătite să intervină la ordin.

Centrul Operațional de Conducere Militară din Statul Major General monitorizează permanent situația și coordonează acțiunile fiind pregătit ca, în cooperare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, să desfășoare operațiuni de ajutorare a populației.Biroul de Presa al M.Ap.N.