Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.cdor. Ion BURGHIȘAN

 


Comunicat nr. 211


Exercițiu naval româno-bulgar „MCM Livex 06”


În perioada 6 – 9 iunie a.c., 140 de marinari români aflați la bordul dragoarelor maritime “Locotenent Lupu Dinescu” și “Locotenent Dimitrie Nicolescu“ vor participa la exercițiul româno-bulgar „MCM Livex 06”. Exercițiul, în care sunt implicate și șase nave bulgărești, se va desfășura în apele internaționale ale Mării Negre, în apele teritoriale ale Bulgariei și în portul Varna.

„MCM Livex 06” are ca scop antrenarea forțelor participante în planificarea activităților, exercitarea comenzii și controlului în conformitate cu procedurile NATO, creșterea nivelului de interoperabilitate între forțele navale ale celor două țări.

Pe timpul exercițiului marinarii români și bulgari vor desfășura activități de reaprovizionare pe mare, transfer de materiale ușoare, dragaj, remorcaj, precum și o serie de trageri antiaeriene.

Jurnaliștii interesați să participe la plecarea celor două nave române vor fi așteptați luni, 5 iunie, începând cu ora 18.45, de către ofițerul de relații publice al Divizionului Nave Minare-Deminare, la intrarea în portul militar Constanța.

* * *

Dragoarele maritime au o lungime de 60,8 m, o lățime de 9,5 m și un pescaj de 3,2 m. Echipajul standard al unei astfel de nave este de 79 de marinari. Armamentul principal al navelor este reprezentat de drăgile împotriva minelor mecanice, magnetice sau acustice, precum și de bombele antisubmarin. Pentru apărare antiaeriană și împotriva navelor mici de suprafață, dragoarele maritime dispun fiecare de două instalații artileristice AK 230 (binate, de calibrul 30 mm) și patru mitraliere de 14,5 mm tip MR-4N.
În ultima perioadă, dragoarele maritime au mai participat al misiuni internaționale din seria LIVEX, COOPERATIVE PARTNER, sau BLACKSEAFOR.Statul Major al Fortelor Navale