Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpitan Florin POPOAC

 


Comunicat nr. 265


Militarii romni, participani la exerciiul NATO “STEADFAST JAGUAR 06”, revin n ar


Militarii romni, care au participat la exerciiul NATO “STEADFAST JAGUAR 06”, desfurat n apele teritoriale ale Insulelor Capului Verde, sosesc n ar astzi, 5 iulie, n jurul orei 21.30, la Baza 90 Aerian de la Otopeni.

Armata Romniei a participat la acest exerciiu, care a avut loc n perioada 1 iunie – 12 iulie a.c., cu o grup de scafandri militari, doi ofieri topogeodezi i un ofier de stat major.
Cei 12 scafandri EOD (Explosive Ordnance Disposal – distrugerea dispozitivelor explozive), comandai de locotenent-comandorul Adrian Onic, au desfurat aciuni de protecie a forelor n porturi i n alte zone stabilite a fi utilizate n cadrul exerciiului.

De asemenea, scafandrii militari romni au participat i la aciuni de sprijin a operaiilor de debarcare amfibii executnd controlul contra minelor n zona cheurilor i a altor locuri de staionare a navelor, neutralizarea i nlturarea minelor marine sau a mijloacelor explozive descoperite n zona de aciune, localizarea i marcarea paselor de acces ctre plajele de debarcare precum i la dirijarea forelor de asalt amfibiu pe timpul debarcrii.

Specialitii Direciei Topografice Militare au ndeplinit misiuni de analiz a terenului n sprijinul comenzii exerciiului, n timp ce ofierul de stat major, din Forele Aeriene Romne, a activat n cadrul ACC (Air Component Command).
Jurnalitii interesai s participe la acest eveniment vor fi ateptai la intrarea n Baza 90 Aerian de la Otopeni de ctre reprezentanii compartimentului relaii publice.

* * *
“STEADFAST JAGUAR 06” a constat ntr-o operaie care s-a executat ntr-o zon din afara ariei de responsabilitate a NATO i a avut ca obiectiv certificarea forelor din compunerea Forei de Reacie Rapid a Alianei Nord-Atlantice (NRF) pentru ndeplinirea capabilitilor finale de operare.
La aciune au participat aproximativ 7.000 de militari din rile NATO, aceasta fiind cea mai mare desfurare de efective ale NRF, de la crearea acesteia n 2002.

Referitor la modul n care militarii romni i-au ndeplinit sarcinile primite, secretarul general al Alianei Nord Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, prezent joi 22 iunie, a.c. n zona de desfurare a aplicaiei, a apreciat c „participarea trupelor romneti la acest exerciiu este un semn c Romnia reprezint un aliat de ncredere i de ndejde al NATO”. „tiam aceasta nc nainte de exerciiu, i m bucur c mi se confirm nc o dat acest lucru”, a adugat Scheffer.

Informaii suplimentare despre “STEADFAST JAGUAR 06” pot fi obinute de pe pagina de Internet a exerciiului, www.nato.int/shape/issues/shape_nrf/sfjg_06.htm.Compartimentul Relatii Publice al Statului Major al Fortelor