Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Căpitan Florin POPOACĂ

 


Comunicat nr. 265


Militarii români, participanți la exercițiul NATO “STEADFAST JAGUAR 06”, revin în țară


Militarii români, care au participat la exercițiul NATO “STEADFAST JAGUAR 06”, desfășurat în apele teritoriale ale Insulelor Capului Verde, sosesc în țară astăzi, 5 iulie, în jurul orei 21.30, la Baza 90 Aeriană de la Otopeni.

Armata României a participat la acest exercițiu, care a avut loc în perioada 1 iunie – 12 iulie a.c., cu o grupă de scafandri militari, doi ofițeri topogeodezi și un ofițer de stat major.
Cei 12 scafandri EOD (Explosive Ordnance Disposal – distrugerea dispozitivelor explozive), comandați de locotenent-comandorul Adrian Onțică, au desfășurat acțiuni de protecție a forțelor în porturi și în alte zone stabilite a fi utilizate în cadrul exercițiului.

De asemenea, scafandrii militari români au participat și la acțiuni de sprijin a operațiilor de debarcare amfibii executând controlul contra minelor în zona cheurilor și a altor locuri de staționare a navelor, neutralizarea și înlăturarea minelor marine sau a mijloacelor explozive descoperite în zona de acțiune, localizarea și marcarea paselor de acces către plajele de debarcare precum și la dirijarea forțelor de asalt amfibiu pe timpul debarcării.

Specialiștii Direcției Topografice Militare au îndeplinit misiuni de analiză a terenului în sprijinul comenzii exercițiului, în timp ce ofițerul de stat major, din Forțele Aeriene Române, a activat în cadrul ACC (Air Component Command).
Jurnaliștii interesați să participe la acest eveniment vor fi așteptați la intrarea în Baza 90 Aeriană de la Otopeni de către reprezentanții compartimentului relații publice.

* * *
“STEADFAST JAGUAR 06” a constat într-o operație care s-a executat într-o zonă din afara ariei de responsabilitate a NATO și a avut ca obiectiv certificarea forțelor din compunerea Forței de Reacție Rapidă a Alianței Nord-Atlantice (NRF) pentru îndeplinirea capabilităților finale de operare.
La acțiune au participat aproximativ 7.000 de militari din țările NATO, aceasta fiind cea mai mare desfășurare de efective ale NRF, de la crearea acesteia în 2002.

Referitor la modul în care militarii români și-au îndeplinit sarcinile primite, secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, prezent joi 22 iunie, a.c. în zona de desfășurare a aplicației, a apreciat că „participarea trupelor românești la acest exercițiu este un semn că România reprezintă un aliat de încredere și de nădejde al NATO”. „Știam aceasta încă înainte de exercițiu, și mă bucur că mi se confirmă încă o dată acest lucru”, a adăugat Scheffer.

Informații suplimentare despre “STEADFAST JAGUAR 06” pot fi obținute de pe pagina de Internet a exercițiului, www.nato.int/shape/issues/shape_nrf/sfjg_06.htm.Compartimentul Relatii Publice al Statului Major al Fortelor