Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 284


Trei ani de participare militar romneasc n Irak


n cadrul unui ceremonial militar i religios desfurat n tabra romneasc din campul Mittica, militarii Batalionului 280 Infanterie au dezvelit, n dimineaa zilei de vineri, 21 iulie a.c., un monument menit s marcheze trei ani de participare romneasc la Coaliia Multinaional din Irak.

„Monumentul aparine tuturor acelor militari romni care au participat n aceast perioad la misiunea de stabilizare i reconstrucie din Irak, este al tuturor celor care au crezut n rostul i menirea noastr, indiferent dac au fost infanteriti, poliiti militari, geniti sau de orice alt arm, al celor care i-au fcut datoria fa de ar n condiiile unor provocri atipice i asimetrice”, a spus comandantul Batalionului 280 Infanterie, locotenent-colonelul tefan Blan.

n urm cu o lun, la nivelul batalionului a fost iniiat un concurs de idei i proiecte pentru realizarea unui monument care s marcheze cei trei ani de prezen romneasc n teatrul de operaii irakian.

Proiectul ctigtor reprezint, ntr-o form stilizat, un zigurat, simbol al perfeciunii i dinuirii peste timp a civilizaiei umane, strjuit de un scut, garantul unui viitor mai bun.

Avnd n vedere c misiunea Batalionului 280 se apropie de final, locotenent-colonelul tefan Blan a recompensat, cu acest prilej, cu diplome de recunoatere, pe militarii care au avut merite deosebite pe perioada misiunii.

* * *

Militarii Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani”, de la Dej, prima unitate care a fost dislocat n zona An Nassiriyah n iulie 2003, au fost urmai, n anul 2004, de Batalionul 26 Infanterie “Scorpionii Roii”, de la Craiova, i de Batalionul 812 Infanterie “oimii Carpailor”, de la Bistria, n anul 2005, de Batalionul 2 Infanterie “Clugreni”, din Bucureti, i de Batalionul 20 Infanterie “Scorpionii Negri”, de la Craiova, iar n 2006 de Batalionul 280 Infanterie, de la Focani.

“Dragonii Transilvani” vor reveni luna aceasta n Irak pentru a face parte din nou, timp de ase luni, din Coaliia Multinaional.


Biroul de Presa al M.Ap.N.