Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Trei ani de participare militară românească în Irak
„Monumentul aparține tuturor acelor militari români care au participat în această perioadă la misiunea de stabilizare și reconstrucție din Irak, este al tuturor celor care au crezut în rostul și menirea noastră, indiferent dacă au fost infanteriști, polițiști militari, geniști sau de orice altă armă, al celor care și-au făcut datoria față de țară în condițiile unor provocări atipice și asimetrice”, a spus comandantul Batalionului 280 Infanterie, locotenent-colonelul Ștefan Bălan.
În urmă cu o lună, la nivelul batalionului a fost inițiat un concurs de idei și proiecte pentru realizarea unui monument care să marcheze cei trei ani de prezență românească în teatrul de operații irakian.
Proiectul câștigător reprezintă, într-o formă stilizată, un zigurat, simbol al perfecțiunii și dăinuirii peste timp a civilizației umane, străjuit de un scut, garantul unui viitor mai bun.
Având în vedere că misiunea Batalionului 280 se apropie de final, locotenent-colonelul Ștefan Bălan a recompensat, cu acest prilej, cu diplome de recunoaștere, pe militarii care au avut merite deosebite pe perioada misiunii.
* * *
Militarii Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani”, de la Dej, prima unitate care a fost dislocată în zona An Nassiriyah în iulie 2003, au fost urmați, în anul 2004, de Batalionul 26 Infanterie “Scorpionii Roșii”, de la Craiova, și de Batalionul 812 Infanterie “Șoimii Carpaților”, de la Bistrița, în anul 2005, de Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni”, din București, și de Batalionul 20 Infanterie “Scorpionii Negri”, de la Craiova, iar în 2006 de Batalionul 280 Infanterie, de la Focșani.
“Dragonii Transilvani” vor reveni luna aceasta în Irak pentru a face parte din nou, timp de șase luni, din Coaliția Multinațională.
Biroul de Presa al M.Ap.N.