
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Scafandrii militari - trei decenii de activitate
Între anii 1978 și 1980, au fost atestați primii scafandri români ca specialiști în utilizarea echipamentelor de scufundare și a celor hiperbarice (barocameră, simulator de scufundare). Ulterior, beneficiind de tehnologie franceză, Centrul 39 Scafandri a pus bazele activității cu scafandri de intervenție și lucru la mare adâncime. De-a lungul timpului, scafandrii au dus la bun sfârșit misiuni îndrăznețe, multe dintre ele în premieră națională, cum sunt investigarea platoului continental submarin, intervenții în zone calamitate, în țară și în străinătate, executarea unor lucrări de instalare a platformelor de foraj marin, montarea conductelor submarine, asistența de specialitate pe timpul construirii reactorului nr. 1, de la Cernavodă.
Profesionalismul scafandrilor de luptă a fost apreciat cu ocazia participării la peste 20 de exerciții NATO/Pfp și la aproximativ 90 de activități de scufundare reală în cooperare cu scafandri militari din S.U.A., Franța, Belgia, Turcia, Spania, Italia, Bulgaria, Georgia, Polonia, Danemarca. Cea mai recentă confirmare a valorii acestora a avut loc în luna iunie a.c., când o grupă de scafandri deminori a participat la exercițiul NATO “STEADFAST JAGUAR 06”, desfășurat în apele teritoriale ale Insulelor Capului Verde. Cu acest prilej, scafandrii români au fost atestați în vederea participării la Forța de Răspuns NATO (NRF-7), iar activitatea lor a fost apreciată de secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, care a declarat că „participarea trupelor românești la acest exercițiu este un semn că România reprezintă un aliat de încredere și de nădejde al NATO”.
Reprezentanții mass-media care doresc să participe la activitățile de vineri, din Constanța, vor fi așteptați, între orele 13.15 și 13.45, la intrarea în portul militar („Dana zero”).
Statul Major al Fortelor Navale