Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Leonard Mocanu, tel. 0721.237.349

 


Comunicat nr. 379


Președintele Comitetului Militar al NATO vizitează România


Președintele Comitetului Militar al NATO, generalul Raymond Henault, efectuează, în perioada 3 - 6 octombrie, o vizită oficială în România, la invitația șefului Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali militari vor aborda aspecte ce privesc participarea Armatei României la operațiile conduse de Alianța Nord-Atlantică, contribuția țării noastre la Forța de Răspuns a NATO, întărirea cooperării și securității regionale, în special în Balcanii de Vest, și în zona extinsă a Mării Negre, precum și întărirea rolului Comitetului Militar al NATO.

În programul vizitei generalului Henault este prevăzută și o întâlnire cu ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu.

Joi, 4 octombrie, președintele Comitetului Militar al NATO va susține o prelegere în aula Universității Naționale de Apărare. În aceeași zi, începând cu ora 16.15 generalul Raymond Henault și amiralul dr. Gheorghe Marin vor răspunde întrebărilor jurnaliștilor în cadrul unui briefing de presă ce va avea loc la sediul UNAp.

Reprezentanții mass-media acreditați la Ministerul Apărării, care doresc să participe la briefingul de presă, sunt așteptați începând cu ora 15.50, la intrarea principală în Universitatea Națională de Apărare (dinspre Piața Eroilor).

Posturile de televiziune care doresc să transmită în direct trebuie să comunice la tel/fax: 319.56.73, până joi, 4 octombrie, ora 12.00, componența echipei și numerele de înmatriculare ale autovehiculelor.
* * *
Comitetul Militar al NATO este cea mai înaltă autoritate militară a Alianței Nord-Atlantice. Este responsabil, în fața Consiliului Nord-Atlantic/Comitetului de Planificare a Apărării, de desfășurarea întregii activități militare a Alianței și pentru eficiența activităților agențiilor sale în domeniu. Comitetul Militar al NATO recomandă autorităților politice ale NATO măsurile necesare pentru apărarea colectivă din aria de responsabilitate a Alianței și implementează deciziile referitoare la operațiile și misiunile conduse de NATO. Comitetul are un rol important în dezvoltarea politicii și doctrinei militare a Alianței și în asigurarea orientărilor militare pentru cele două comandamente strategice ale NATO (Comandamentul Suprem Aliat pentru Operații și Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare).

Comitetul Militar își desfășoară activitatea în sesiuni permanente la care participă reprezentații militari ai statelor membre și în sesiuni cu șefii statelor majore ale statelor membre. Președintele este ales dintre membrii comitetului, pentru o perioadă de trei ani.

Președintele Comitetului Militar al NATO conduce activitățile curente ale structurilor militare ale Alianței. El este reprezentantul și, totodată, purtătorul de cuvânt al Comitetului.

Generalul Raymond Henault a devenit președinte al Comitetului Militar în iunie 2005.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării