Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT
La aceasta manifestare stiintifica au participat 189 invitati straini, reprezentanti ai comisiilor nationale de istorie militara din 32 de tari - Albania, Anglia, Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Cehia, Elvetia, Finlanda, Franta, Federatia Rusa, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Maroc, Republica Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Republica Sud-Africana, Slovacia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Turcia, Ungaria. Romania a fost reprezentata de aproape 100 de invitati, in randul carora s-au aflat personalitati politice si militare, istorici, arhivisti, ziaristi.
In cadrul congresului au fost prezentate 58 de comunicari, imbratisand aspecte dintre cele mai diverse ale relatiei dintre fenomenul militar, paradigma razboiului si universul mass-media. Programul reuniunii stiintifice internationale a cuprins cinci zile cu sesiuni de comunicari si dezbateri in cadrul a doua sectiuni, mese rotunde, o gala de filme documentare romanesti si straine, vizionarea unui exercitiu demonstrativ prezentat de o subunitate de vanatori de munte la Cheile Rasnoavei, precum si vizite la obiective turistice de interes din patrimoniul Romaniei. De un interes deosebit s-au bucurat masa rotunda cu tema "Razboi si mass media. Un studiu de caz asupra campaniei din Irak", la care au participat corespondenti de razboi romani de la posturile de radio si televiziune, precum si expozitiile de carte de istorie militara romaneasca si straina deschise pe toata perioada congresului.
In prima zi a reuniunii stiintifice au avut loc sedinte de lucru ale board-ului executiv al Comisiei Internationale de Istorie Militara, ale Comitetelor Internationale de arhive si bibliografie, iar la finalul lucrarilor s-a desfasurat o sedinta administrativa oficiala in plen a Comisiei Internationale de Istorie Militara.
Prin intreaga sa desfasurare, cel de-al XXIX-lea Congres International de Istorie Militara, a doua manifestare de asemenea amploare organizata de Romania dupa Congresul International de Stiinte Istorice din 1980, a constituit o reusita, fapt remarcat si afirmat de toti participantii straini prezenti la lucrari. Intre altele, aceasta reuniune stiintifica a dovedit, o data mai mult, ancorarea profunda a institutiei armatei in viata stiintifica si culturala interna si internationala si a prilejuit noi deschideri spre elaborarea unor proiecte bilaterale intre istoricii romani si cei din alte tari.
Biroul de Presa al M.Ap.N.