Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 409


COMUNICATCu ocazia împlinirii a 60 de ani de la participarea Batalionului 60 Parașutiști «Băneasa–Otopeni» la luptele din nordul Capitalei, în zona Băneasa-Pipera-Otopeni, luni, 23 august a.c., ora 15.00, la Aeroportul Băneasa va avea loc festivitatea decorării Drapelului de Luptă al unității cu Ordinul Național «Serviciul Credincios » în gradul de Cavaler cu însemn pentru militari, conferit prin decret prezidențial. Cu același prilej se va dezveli și o plăcă comemorativă.

Jurnaliștii interesați de eveniment vor fi așteptați între orele 14.35 și 14.55 la Aeroportul Băneasa.
* * *

Parașutismul militar din țara noastră are o frumoasă tradiție. La 10 iunie 1941 a fost înființată, pe lângă Centrul de Instrucție al Aeronauticii, Școala de Parașutiști, denumită ulterior Compania de Parașutiști, dislocată la acea vreme în localitatea Popești-Leordeni. La 31 martie 1942 a luat ființă cea de-a doua companie de parașutiști, constituindu-se astfel Batalionul de Parașutiști. Începând cu data de 23 august 1944, batalionul a îndeplinit misiuni de luptă pentru apărarea aerodromului Boteni, cucerirea aerodromului Băneasa și nimicirea adversarului din zonele Herăstrău, Băneasa și Pipera. În luptele din august 1944 au căzut la datorie 19 ofițeri, subofițeri și militari în termen, alți 54 fiind răniți. Comandantul batalionului, maiorul Teodor Dobre, a fost decorat cu Ordinul «Mihai Viteazu» clasa a II-a cu spade.

La 1 noiembrie 1950, la Centrul de Instrucție al Aviației, din Tecuci a fost înființat Batalionul 1 Parașutiști care, doi ani mai târziu, a devenit regiment de parașutiști. Acesta a primit, la 21 octombrie 1974, denumirea onorifică Regimentul 60 Desant-Parașutiști «Băneasa-Otopeni». În urma restructurării unității, la 30 noiembrie 1990, Regimentul 60 Parașutiști a fost transformat în Batalionul 60 Parașutiști, cu denumirea onorifică «Băneasa-Otopeni». În anul 1996 batalionul a primit noul Drapel de luptă.
Biroul de Presa al M.Ap.N.