Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 79


Medalia Uniunii Europene pentru geniștii români din Bosnia și Herțegovina


Militarii români din detașamentul de geniu care a acționat în Bosnia și Herțegovina sub comanda NATO și EUFOR au fost medaliați sâmbătă, 26 februarie a.c., în campul Butmir din Sarajevo.

Cei 44 de români au primit de la șeful de stat major al EUFOR, generalul de brigadă german Peter Goebel, medalia Uniunii Europene cu însemnele operațiunii ALTHEA.

"Aveți onoarea de a încheia o misiune la care Romania a participat încă de la început, în 1996, sub conducerea Alianței Nord-Atlantice. Vă mulțumesc pentru efortul depus și pentru profesionalismul de care ați dat dovadă. Țara voastră are cu ce se mândri!", a spus generalul Goebel în cadrul ceremoniei de medaliere.

De asemenea, comandantul misiunii, generalul maior britanic David Leakey, a ținut să-i felicite personal pe comadantul detașamentului, colonelul Vergil Cîlțea, și pe reprezentantul național român, maiorul Florin Vasile, pentru întreaga activitate desfășurată de geniști în slujba păcii și stabilității în fosta republică iugoslavă.
*
Militarii români care compun acest detașament de geniu s-au deplasat în teatrul de operații din Bosnia și Herțegovina în luna octombrie 2004, desfășurându-și activitatea în cadrul misiunii SFOR a NATO și, de la 1 decembrie 2004, în cadrul misiunii ALTHEA a Uniunii Europene.

Contingentul de militari români se va înapoia în țară la mijlocul lunii martie.

Corespondență transmisă de maiorul Marian Ionescu, ofițer în Comandamentul EUFOR din Bosnia și Herțegovina.
Biroul de Presa al M.Ap.N.