Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor. Liliana Tanase

 


Comunicat nr. 127


Cauza cea mai probabilă a accidentului aviatic de la Însurăței – ”acționarea energică a comenzilor”Accidentul aviatic din data de 8 martie a.c., produs lîngă localitatea Însurăței, județul Brăila, în care a fost implicată o aeronavă MIG 21 LanceR aparținând Bazei 86 Aeriene, a avut drept cauză probabilă pierderea stabilității aerodinamice a aeronavei prin acționarea energică de către pilot a comenzilor acesteia, în vederea asigurării avantajului necesar câștigării luptei aeriene, se menționează în raportul preliminar întocmit de comisia Statului Major al Forțelor Aeriene care cercetează evenimentul.

Locotenentul Răducu Moise participa la un zbor de antrenament avansat, cu tema “interceptare și luptã aeriană manevrieră”.

Ca urmare a pierderii stabilității aerodinamice, avionul s-a angajat în vrie, evoluție care nu poate fi controlată în cazul avioanelor MiG 21 LanceR. Ajuns în această situație limită, pilotul a dat comanda de catapultare cu patru secunde înainte de impactul aeronavei cu solul.

Comisia Statului Major al Forțelor Aeriene își continuă cercetările pentru formularea concluziilor finale. Starea de sănătate a pilotului este bună.Statul Major al Fortelor Aeriene