Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Sorin Sava

 


Comunicat nr. 105


COMUNICAT


În prezent, Ministerul Apărării Naționale se află într-un proces de consultări bilaterale cu reprezentanții Marii Britanii și S.U.A. pentru a defini dimensiunea și modalitățile de participare a României la procesul de stabilizare post-conflict din Irak. Discuțiile vizează în primul rând elemente referitoare la dislocarea și utilizarea pachetului de forțe aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 2 din 12 februarie 2003, respectiv a unităților de geniu, NBC, poliție militară, personal medical și ofițeri de stat major.
Având în vedere evoluția extrem de rapidă a evenimentelor din teatrul de operații din Irak, planificarea contribuției de ansamblu a României se desfășoară în strânsă coordonare cu partenerii noștri americani și britanici și va fi configurată în momentul finalizării efortului general de definire a componentelor coaliției implicate în această misiune.
În prezent nu pot fi oferite elemente de detaliu privind misiunile, dimensiunea, compoziția și dislocarea forțelor românești. Precizăm faptul că analizele în curs de dezvoltare în cadrul Ministerului Apărării Naționale privind răspunsul la solicitările partenerilor nu exclud posibilitatea modificării sau suplimentării ofertei actuale de forțe și capabilități. În conformitate cu politica de ansamblu a Guvernului României, M.Ap.N. va elabora o serie de opțiuni de participare în strânsă coordonare cu alte ministere și instituții responsabile. Propunerile finale de implicare în operațiunile post-conflict se vor supune dezbaterii și aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Țării și Parlamentului României.Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare