Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Capitan Florin Popoaca

 


Comunicat nr. 341


Fregata “Regina Maria” sosește în țară


Luni, 25 iulie a.c., ora 11.00, în Portul Militar Constanța, se va desfășura ceremonialul prilejuit de sosirea în țară a navei militare “Regina Maria”, a doua dintre cele două fregate de tip 22, care au fost achiziționate în anul 2003, printr-un acord încheiat între Guvernul României și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Prima navă de acest tip, fregata „Regele Ferdinand”, a intrat în serviciul Forțelor Navale Române pe 09 septembrie 2004 și a sosit în țară pe 10 decembrie 2004.

Fregata “Regina Maria” a intrat în serviciul Forțelor Navale ale României pe data de 21 aprilie a.c., în prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral dr. Gheorghe Marin, a unor importante personalități politice și militare din România și din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în cadrul unui ceremonial militar și religios care s-a desfășurat în baza navală britanică, Portsmouth.

Până în prezent, nava a fost supusă unui proces de regenerare și modernizare, desfășurat în paralel cu un program de pregătire a echipajului conform standardelor NATO.

Marșul spre țară a reprezentat prima misiune de lungă durată pentru cei 200 marinari (16 ofițeri, 76 maiștri militari, un subofițer și 107 militari angajați pe bază de contract) aflați la bordul fregatei “Regina Maria”.

La ceremonial au fost invitați să participe reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, ai autorităților centrale și locale, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai unor organizații non-guvernamentale. Accesul populației la această manifestare este liber.

După festivitatea de primire se va organiza un tur de prezentare al navei. Jurnaliștii interesați să participe la activități vor transmite solicitările de acreditare la numărul de fax: 0241614775. Aceștia vor fi așteptați la intrarea în portul militar între 10.15 – 10.45.
Statul Major al Fortelor Navale