Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor Liliana Tanase

 


Comunicat nr. 466


Exercițiul aerian LONE FOIL 2005


Forțele Aeriene Române și cele ale Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor desfășura, pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, în perioada 7 -17 octombrie a.c., exercițiul bilateral de zbor în comun, “LONE FOIL 2005”.

România participă la exercițiu cu 130 de persoane, 8 avioane MiG 21 LanceR și 2 elicoptere IAR-330, iar Marea Britanie cu 200 de militari, 6 avioane TORNADO GR-4 și 2 aeronave de transport tactic.

Scopul exercițiului este antrenarea piloților prin executarea de zboruri în comun, în formații mixte româno-britanice, pentru misiuni de sprijin aerian apropiat, apărare aeriană, acțiuni aeriene ofensive și de interdicție aeriană.

Totodată, vor fi exersate metode și procedee de sprijin în misiuni multinaționale de menținere a păcii sau umanitare și vor fi analizate posibilitățile de creștere a nivelului de interoperabilitate între structurile NATO împlicate în acțiuni comune.

Din 2003 forțele aeriene ale celor două țări se antrenează în comun, anual, pe aerodromul Mihail Kogalniceanu. Activitatea de anul acesta este continuarea exercițiului comun, desfășurat la baza aeriană Lossiemouth (Marea Britanie), în perioada 14- 17 iulie, a.c.Statul Major al Fortelor Aeriene