Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 542


Întrevedere Atanasiu – Rumsfeld


Teodor Atanasiu, ministrul român al apărării naționale, și secretarul american al apărării, Donald Rumsfeld, și-au exprimat satisfacția în legătură cu apropiata semnare a Acordului româno-american privind instalarea de facilități militare ale Statelor Unite ale Americii pe teritoriul României. Cei doi miniștri au avut o întrevedere luni seară, în contextul desfășurării, la Washington DC, a Reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM, South East Defence Ministerial), programată pentru astăzi, 6 decembrie.

Pe parcursul discuțiilor, secretarul apărării al SUA a apreciat rolul României în lupta globală împotriva terorismului internațional și a discutat cu ministrul Atanasiu despre reconstrucția regională a Afganistanului și preluarea de către militari ai armatei române, în primavara anului viitor, a controlului aeroportului internațional din capitala afgană Kabul.

În cadrul reuniunii din Washington DC, astăzi, se analizează stadiul și perspectivele dezvoltării inițiativei SEDM în contextul evoluțiilor securității regionale. Un punct aparte al agendei îl reprezintă semnarea acordului în baza căruia Brigada Multinațională din Sud-estul Europei (SEEBRIG) va fi desfășurată pentru îndeplinirea unei misiuni, în anul 2006, în cadrul Forței Internaționale pentru Asistență de Securitate din Afganistan.

Scopurile inițiativei SEDM, care a fost lansată în martie 1996, sunt de promovare a cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate, de dezvoltare a capacităților defensive și a cooperării prin eforturi colective, precum și de facilitare a proceselor de integrare în instituțiile euro-atlantice.

Statele participante la această inițiativă sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România și Turcia. La consultările politice și militare participă, cu statut de observator, Croația, Slovenia și SUA.

Președinția Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-estul Europei (SEDM-CC) și a Comitetului Politico-Militar Director (PMSC), precum și comanda SEEBRIG sunt asigurate timp de doi ani, prin rotație, de toate țările semnatare.

La 1 iulie a.c., a avut loc, la Constanța, unde se află comandamentul SEEBRIG pentru perioada 2003-2007, ceremonia de predare-primire a președinției politico-militare și a comenzii militare ale Forței Multinaționale de Pace din Sud-estul Europei, acestea fiind deținute în prezent de Albania, respectiv Bulgaria.Biroul de Presa al M.Ap.N.