Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 24


Marea Neagră – zonă importantă pentru comunitatea euroatlantică


Consolidarea parteneriatului transatlantic în contextul noilor provocări, rolul NATO în politicile de menținere a păcii și în combaterea terorismului internațional, agenda de securitate globală (securitatea energetică, cooperarea cu Federația Rusă, evoluții în zonele Asia-Pacific și Orientul Mijlociu) au fost aspectele analizate de cei 35 de miniștri de externe și ai apărării din țări europene și din Statele Unite ale Americii, prezenți la Conferința anuală pentru politica de securitate, desfășurată la München.

În cadrul conferinței, ministrul român al apărării a punctat noile oportunități de dialog și de parteneriat prilejuite de transformarea mediului de securitate euroatlantic, evidențiind utilitatea cooperării NATO-UE în scopul asigurării securității europene și în contracararea noilor amenințări. Teodor Atanasiu a evocat la München demersurile României vizând procesele de democratizare și stabilizare în zona extinsă a Mării Negre, reiterând importanța acestei regiuni pentru comunitatea euroatlantică.

În același cadru, ministrul Atanasiu a prezentat contribuția românească la misiunile internaționale din Balcanii de Vest, Afganistan și Irak, enumerând și anumite capabilități-nișă care ar putea fi oferite de țara noastră, în perspectivă, pentru desfășurarea unor misiuni internaționale (NATO, UE, ONU, OSCE).

Ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, a participat în perioada 3-5 februarie a.c. la cea de-a 42-a Conferință anuală pentru politica de securitate, care s-a desfășurat la München, tema principală de dezbatere fiind „Europa și Statele Unite ale Americii – consolidarea parteneriatului transatlantic”.


Biroul de Presa al M.Ap.N.